« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
15. 9. 2010.

Knjiga dana - Federico Garcia Lorca: Umro u svitanje

Izbor iz pjesništva Federica Garcie Lorce

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

poezija

,

knjiga dana

,

Federico García Lorca

Jordan Jelić priređivač je (a ujedno i prevoditelj uvrštenih pjesama) ovog izdanja koje donosi izbor iz pjesništva Federica Garcie Lorce. Posebnu draž izdanju daju priređivačev opširan uvod u Lorcinu poeziju i pjesnikov životopis, uz veliki broj fotografija koje dokumentiraju Lorcin život, a nadasve su zanimljivi Lorcini crteži koji se izmjenjuju s pjesmama.

 

Federico Garcia Lorca je, nedvojbeno, uz Cervantesa, najuniverzalniji španjolski pisac, a nadasve autentični simbol španjolske kulture. U njegovu je djelu duboko ukorijenjena forma narodne pjesme, ali i ono univerzalno, kozmopolitsko, tradicionalno i, na­ravno, avangardno, a sve to zajedno tvori onaj razvidni, prepoznat­ljivi profil španjolske zasebnosti.

Zapravo, to je ono najživotnije od Španjolske u razumijevanju vlastitog postojanja unutar spleta tragova sakupljenih u vijenac, koji je sačinjen od strasti, smrti, ljubavi, patnje, snova i otajstva.

U Lorkinu djelu sve je to doseglo sveobuhvatnost, jer je on išao isto-vremeno s-vremenom i ispred vremena, da bi istražio, otkrio, razjasnio i protumačio (pohodeći predjele svoje zemlje, posebice Andaluziju, koju je suprotstavio Kastilji), ono stoje bilo skrito u naslagama vremena i duše, povijesti i zbilje i tako dogra­dio san o otajstvu Andaluzije, dok je maštom i simbolom ocrtao slobodu kao božansko nadahnuće i pjesnički bijeg od zadanih okvira, vjerujući duboko i iskreno u sudbinsko predodređenje sebe kao pjesnika.

(Jordan Jelić)

 

Preveo Jordan Jelić

Izdavač: Euroknjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
15.09.2010. 11:44:45
Novi komentar
nužno
nužno