« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
8. 3. 2010.

Knjiga dana - Duško Kečkemet: Stari Split

Od kantuna do kantuna

Više o

Split

,

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Duško Kečkemet

Vjerojatno postoje tri osnovna pristupa upoznavanja prošlosti, sadašnjosti, izgleda i vrednovanja grada.

Prvi je povijesno-opisni pristup. Današnji grad u kojem živimo, ili ko­jega tek posjećujemo, rezultat je ne samo suvremenih urbanističkih, gra­diteljskih, demografskih i ekonomskih činjenica nego i njegova povijesnog razvitka s različitih gledišta. Iznimka će biti tek neki novonastali grad, bez prošlosti, moguće lijepa izgleda, ali možda bez duše. Grad Split može se pohvaliti zanimljivom i bogatom, znanstvenom i popu­larnom poviješću i dvomilenijskom prošlošću.

Temeljno djelo "Povijest Splita" Grge Novaka najiscrpnija je pisana povijest nekoga našega grada, a tisuću znanstvenih knjiga i napisa proučavaju i objašnjavaju tu prošlost iz različitih vidova.

Drugi je spomeničko-turistički pristup.

Zahvaljujući svojoj stoljetnoj turističkoj tradiciji, Split je uvijek, od prošlog do ovog stoljeća, bio opskrbljen brojnim, višejezičnim, zanimljivo pisanim turističkim vodičima. Ti vodiči, koje su pisali stručnjaci, nažalost često bo­lje upoznaju posjetitelje Splita od samih građana, od kojih mnogi svakod­nevno prolaze mimo povijesnih ili umjetničkih spomenika a da ih i ne za­mjećuju niti znaju išta o njima.

Treći pristup gradu, što ga u ovoj popularno pisanoj knjizi obrađujemo, jest osobni obilazak grada i života u njemu u prošlosti, a donekle i u sadaš­njosti. On uključuje upoznavanje gradskih povijesnih i umjetničkih građe­vina i ostalih spomenika, muzeja i galerija, važnijih zbivanja, ali i istaknu­tih osoba u daljnjoj i bližoj prošlosti grada.

 

Izdavač: AGM

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
08.03.2010. 15:42:24
Novi komentar
nužno
nužno