« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
26. 3. 2009.

Knjiga dana: Davor Rodin: Politološki paradoksi?

Prinos glosaru postmodernoga politološkog pojmovlja

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Davor Rodin

,

Politološki paradoksi

,

Prinos glosaru postmodernoga politološkog pojmovlja

Bliže nam se i opet novi izbori, pa kako nam je politika prečesto na razini najprizemnijeg populizma, nije na odmet posegnuti koji put i za stručnom literaturom iz koje je moguće iščitati i kakva bi drugačija politika mogla biti (o čemu pak u mnogome ovisi i kako će nam svima skupa biti).

Autor ističe da «kako ne bismo postali žrtva napretka i to daleko veća od one koju je proizvodila klasična kapitalska eksploatacija rada, moramo se suočiti s promijenjenom funkcijom znanja kao novog izvora blagostanja, ali i novih oblika nejednakosti među jednakima. Naše je društvo paradoksalno ugroženo kako od prijeteće stagnacije tako i od nekontroliranog napretka koji obezvrijeđuje postojeće izvore života.»

Ovaj glosar pokušava osvijestiti našu situaciju kako bismo se suočili s našom nekompetentošću i pronašli puteve izlaska iz nje aktivacijom drugačijeg razumijevanja i drugačijeg vrednovanja naših potencijala, a to su nadareni školovani mladi ljudi a ne tradicionalne prizvodne snage kapitala i kapitalska percepcija resursa: zemlje, mašinerije i poluobrazovane radne snage...

U «Glosaru» su u formi eseja obrađeni od autora odabrani postmoderno transformirani klasični politološki pojmovi, poznavanje kojih nije na odmet u svakodnovnem nam političkom i inom stvarnošću. Stoga je Rodinova knjiga dobrodošao pokušaj da se naša rastuća nekompetentnost suzbije drugačijim razumijevanjem raspoloživog znanja kao prvorazrednog resursa i tako uhvati korak sa suvremenim društvima koja nas manipuliraju svojim boljim i drugačijim razumijevanjem i korištenjem znanja.

Izdavač: Leykam International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
26.03.2009. 12:23:43
Novi komentar
nužno
nužno