« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
12. 3. 2010.

Knjiga dana - David Trueba: Otvoreno cijelu noć

Roman o jednoj otkačenoj madridskoj obitelji

Više o

Madrid

,

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

David Trueba

,

Otvoreno cijelu noć

Kao što je rekao Ambrose Bierce, dom je jedino mjesto otvoreno cijelu noć, a u prvom romanu Davida Truebe riječ je o domu brojne i iznimno zanimljive obitelji Belitre. Djed i baka, otac i majka i njihovih šestero sinova tijekom jednog vrelog španjolskog ljeta sele iz malog stana na periferiji u veliku kuću s potkrovljem, vrtom i trešnjom, u središtu Madrida osamdesetih godina.

Početkom devedesetih David Trueba je napisao nekoliko scenarija: između ostalog i za bratovljeva "Dvostrukog zavodnika", prvi hollywoodski film Fernanda Truebe. Onda je iznenada objavio "Otvoreno cijelu noć" (1995.), roman koji je u Španjolskoj izašao u šest izdanja. Nakon toga David Trueba je režirao i nekoliko filmova ("Dobar život", "Salaminski vojnici" prema predlošku Javiera Cercasa), pisao neke hollywoodske scenarije ("Perdita Durango"), te napisao još dva romana ("Cuarto Amigos", 1999., i "Saber perder", 2008.).

U "Otvoreno cijelu noć" osjećaju se Davidovi filmski afiniteti, uopće filmofilska pozadina njegove obitelji. Na trenutke roman se i čini kao predložak za film, no u cjelini "Otvoreno cijelu noć" je samosvojno literarno djelo pasioniranog pisca, ali i pasioniranog čitatelja kojeg prepoznajemo kroz razne citate.

 

Prevela Jana Milić

Izdavač: Meandarmedia

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
12.03.2010. 10:42:23
Novi komentar
nužno
nužno