« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
17. 11. 2009.

Knjiga dana - Daniel Pennac: Iz magareće klupe

Znanje i jezik kao tjelesni doživljaj

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

jezik

,

Daniel Pennac

,

znanje

Daniel Pennac iznenadio nas je ispovjednom pričom o vlastitim školskim danima, točnije kalvariji svojeg obrazovanja. Francuska književna zvijezda razotkriva se kao osnovac-brodolomnik, kome je trebalo godinu dana da svlada slovo a, da bi ga potom opsjedalo "Nikad to neću moći, škola nije za mene"...

Traumatični osjećaj nedoraslosti zadatku, međutim, čudom se premeće u ljubav prema prenošenju znanja: u dvadesetpetogodišnju karijeru nastavnika, koji nas ovom ganutljivom i iskričavom knjigom uči da je znanje tjelesan doživljaj, da je nužno uroniti u jezik, potpuno mu se predati, ako želimo njime ovladati.

***

Daniel Pennac (1944, Casablanca) dobro je poznat našim čitateljima. SysPrint je objavio njegove romane "Raj za ljudoždere", "Vila ka rabinka", "Djevojčica s knjižicama" i "Diktator i visaljka".

U suvremenoj prozi ovaj je autor rijetka, izvankategorijska pojava: prekoračujući granice žanrova, uspijeva objediniti pitkost i napetost s intelektualnim humorom i poetskim fantazijama, pa stoga poklonike nalazi u svim društvenim slojevima i svim uzrastima. Iz magareće klupe, premda autobiografski, tekst je podjednako bogat sociološkim analizama, jezičnim doskočicama i tipičnim pennacovskim šarmom.

 

Prevela Vlatka Valentić

Izdavač: SysPrint

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
17.11.2009. 09:09:14
Novi komentar
nužno
nužno