« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
30. 8. 2009.

Knjiga dana - Cormac Mccarthy: Ovo nije zemlja za starce

Predložak za Oscarom višestruko nagrađivanim filmom

Više o

knjiga dana roman Corman McCarthy braća Coen Oskar

Jedan od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormac McCarthy autor je devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja, između ostalih Faulknerove i Nacionalne književne nagrade. Njegov roman "Ovo nije  zemlja za starce" braći Coen poslužio je kao predložak za Oscarom višestruko nagrađivani film.

Film je osvojio četiri Oscara, uključujući one za najbolji film, najbolju režiju i najbolju sporednu mušku ulogu (izvrsni Javier Bardem), a možda je najbolja preporuka ovom mračnom trileru smještenom na američko-meksičku granicu 1980. godine upravo činjenica da još bolje funkcionira u svojem izvornom mediju - McCarthyjevoj dinamičnoj, dokumentarno vjernoj i istovremeno minuciozno cizeliranoj prozi.

U narativnu matricu, koja je baštinila mnogo kako od vesterna tako i od romana ceste, ukomponirana je arhetipska priča o dobru i zlu, dekadenciji i njenim moralnim konzekvencama. No jedna od poanti ove "izgubljene zemlje" jest da je za moraliziranje sposoban, prema onoj narodnoj "pričat' će tko preživi", zaista samo onaj tko uspije dovoljno dugo sačuvati glavu na ramenima.

 

Preveo Petar Vujačić

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
30.08.2009. 13:03:01
Novi komentar
nužno
nužno