« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
8. 4. 2010.

Knjiga dana - Clemens Meyer: Noć, svjetla

Priče za sve koji se osjećaju usamljenima

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Clemens Meyer

,

priče

Vlasnik psa stavlja sve na kocku, ulaže sav svoj novac na klađenje  ne bi li dobitkom uspio platiti operaciju, nakon slučajnog susreta mladić i djevojka, negdašnji ljubavnici, razgovaraju čitavu noć, ona sluti zajednički život, ali on zna da nema sretnog završetka...

Meyerovi junaci prepušteni su životu na milost i nemilost, apatridi i sanjari koji noću lutaju gradom nadajući se glavnom zgoditku, posrnuli tragači za srećom, noćne ptice ispunjene nemirom. Stilski izbrušenim, jezgrovitim rečenicama, pripovijedajući o velikim iluzijama, čežnji i usamljenosti, pun nježnosti ali lišen sentimentalnosti, Meyer talentirano i precizno pogađa duh i ozračje našeg vremena.  

 

Meyer piše svoje priče za sve koji se osjećaju usamljenima, koji osjećaju da život previše od njih zahtijeva ili da nepravedno s njima postupa. Priče s čijim likovima suosjećamo i zajedno s njima drhtimo. Briljantna, snažna knjiga.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

***

Clemens Meyer (rođ. 1977. u Halleu) dobitnik je brojnih njemačkih književnih nagrada i stipendija, a za zbirku priča "Noć, svjetla"  2008. nagrađen je i Nagradom Leipziškog sajma knjiga.

 

Prevela Latica Bilopavlović Vuković

Izdavač: Naklada OceanMore

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
08.04.2010. 11:10:57
Novi komentar
nužno
nužno