« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
13. 7. 2010.

Knjiga dana - Carlos Fuentes: Sve sretne obitelji

Zbirka pripovjedaka Carlosa Fuentesa o životu u suvremenom Meksiku

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

Meksiko

,

knjiga dana

,

privatni sektor

Zbirka pripovijedaka u kojima Fuentes opisuje život u suvremenom Meksiku. Na sličan način kao i u romanu "Najprozračniji kraj" u kojemu opisuje društveni život glavnoga grada - od načina života buržoazije, zatim malobrojni aristokracije do onoga proletarijata, tako i u ovome djelu donosi realno, iako ponekad parodirano svjedočanstvo.

Sve su pripovijetke međusobno povezane jer se u njima opisuju obitelji u kojima je jedan njihov član na neki način nanio štetu drugima, a zatim se pokajao. Zapravo, svatko nanosi štetu drugima i samome sebi. Neke su pripovijesti humoristične, ali većina je tragična.

Svaka završava pjesmom u kojoj se još jednom pod sjeća na Meksiko koji se nerado gleda. Tu su djeca koja prose na ulici, bolesna siročad, silovane kćeri, oštri suparnici na poslu i u ljubavi, trgovci drogom, bande koje harače po velikim američkim gradovima nakon što su napustile prašume Srednje Amerike.

***

Meksički pisac Carlos Fuentes (Panama, 1928.) dobitnik je mnogih značajnih nagrada: Nagrada Rómulo Gallcgos (1977.), Meksička nacionalna nagrada za književnost (1984.), Nagrada Cervantes (1992.) i Nagrada princ od Asturiasa za književnost (1994.)

 

Prevela Željka Lovrenčić

Izdavač: Alfa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
13.07.2010. 09:42:00
Novi komentar
nužno
nužno