« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
6. 5. 2009.

Knjiga dana - Carlo Goldoni: Sjetne i druge igre (pet drama)

Pet drama o ljudskim sukobima i sretnim završecima.

Više o

knjiga dana

,

Carlo Goldoni

,

Sjetne i druge igre

U povodu 300. obljetnice Goldonijeva rođenja, koju su Italija i cijeli kazališni svijet obilježili 2007. godine, ali je kod nas nažalost, prošla gotovo nezapaženo, Naklada Lukom uvrstila je u svoj izdavački plan kulturološki vrijedan projekt objavljivanja knjige nekoliko Goldonijevih drama. Tako sada u izboru i prijevodu Romana Karlovića, u knjizi "Sjetne i druge igre - pet drama", i hrvatski čitaoci napokon po prvi puta mogu upoznati i Goldonija - dramatičara.

Svojim nezaboravnim scenama iz mletačke svakodnevice, veliki talijanski dramatičar Carlo Goldoni (1707. - 1793.) unio je nov duh u svjetsko kazalište, ostavši do danas nenadmašenim majstorom komedije. Ali Goldoni je bio i velik i u svoje doba značajan dramatičar, koji je i na tom polju ostavio duboke i važne tragove na razvoj suvremene svjetske drame.

Na hrvatskim pozornicama Goldoni je poznat samo kao autor "Gostioničarke Mirandoline", "Impresarija iz Smirne" i "Trilogije o ljetovanju", dok je niz njegovih dramskih djela o bolima i radostima običnog čovjeka i njegovoj borbi za uspravnije življenje, danas nepravedno zaboravljeno, a mnoga u Hrvatskoj nikada nisu ni prevedena.

Ove drame o ljudskim sukobima i sretnim završecima, koje su ostavile snažan dojam na suvremenike, u nas po prvi puta progovaraju svojim autentičnim glasom. Knjiga uz drame sadrži i opsežan pogovor o Goldoniju i njegovu stvaralaštvu.

Preveo Roman Karlović

Izdavač: Naklada Lukom

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
06.05.2009. 01:59:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    branko
    06.05.2009. 22:20
    carlo goldoni je odličan dramatičar..! čitati njegove drame ili gledati izvedbe njegovih drama u kazalištu pričinjava pravo zadovoljstvo!!
Novi komentar
nužno
nužno