« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
11. 8. 2009.

Knjiga dana - Boris Vian: Svi mrtvi iste su boje

Roman ikone francuske književnosti 20. stoljeća

Više o

knjiga dana

,

Boris Vian

,

Boris Vian: Svi mrtvi iste su boje

Roman kojeg je Boris Vian napisao 1947. godine, i još jedan kojeg je objavio pod pseudonimom Vernon Sullivan, kojim je potpisao sveukupno četiri romana: "Pljuvat ću po vašim grobovima", "Svi mrtvi iste su boje", "I ubit ćemo sve gadove", i "Nemaju one pojma". Na početku, pretvarao se da se radi o opskurnome američkom "hard-boiled" autoru čija djela Vian samo prevodi. Ipak, tek će romani potpisani Vianovim pravim imenom zadobiti trajnu ljubav čitatelja: "Pjena dana", "Jesen u Pekingu", "Crvena trava", "Srcoder" - kao i priče skupljene u zbirkama "Mravci" i "Ne bih htio krepati" - svi su ti tekstovi puni zaigranog nadrealizma, humanizma i onirizma koji Viana čine jednom od najvažnijih figura francuske i svjetske književnosti 20. stoljeća.

Mnogi mu kritičari nikad nisu oprostili tu prevaru s Vernonom Sullivanom - ali to je bio tek početak Vianovih nevolja. Zbog romana "Pljuvat ću po vašim grobovima", našao se čak i pred sudom. Godinu dana nakon njegovog objavljivanja, neki je čovjek počinio ubojstvo kakvo se događa i u romanu. Kraj leša je pronađen roman "Pljuvat ću po vašim grobovima", otvoren točno na stranici na kojoj se ubojstvo opisuje, što je moralistima bilo dovoljno da osude i autora i djelo za poguban utjecaj na javnost. Tako su prva dva romana iz serije - "Pljuvat ću po vašim grobovima" i "Svi mrtvi iste su boje" - neko vrijeme bila čak i zabranjena.

Roman "Svi mrtvi iste su boje" priča je o Danu, koji nastoji pronaći svoje mjesto u zajednici u kojoj je od presudne važnosti boja kože, a on je miješanac što se ipak ne primjećuje, njegova koža ne odaje "crnu sastavnicu". Danov život počinje se komplicirati od dana kada mu dolazi čovjek koji se predstavlja za njegova brata i traži od njega novac, ucjenjujući ga da će svima razotkriti njegovo podrijetlo. U strahu da se to ne dogodi, Dan ubija "svoga brata" i zapada u niz nevolja...

 

Prevela Vanda Mikšić

Izdavač: Meandarmedia

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
11.08.2009. 11:15:22
Novi komentar
nužno
nužno