« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
19. 4. 2010.

Knjiga dana - Bernard Lecomte: Tajne vatikana

O tajnovitom sjedištu Katoličke crkve

Više o

Vatikan

,

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Bernard Lecomte

Sjedište Katoličke crkve jedinstven je slučaj u svijetu: što više njeguje tajnovitost, to više privlači pozornost, radoznalost, legende i govorkanja. Nakon dvogodišnjih istraživanja po vatikanskim hodnicima, štoviše, kod eminencija koji su mu htjeli - pod velom tajne, dakako - otvoriti rudnik informacija i anegdota, Bernard Lecomte izlaže i razotkriva neke od tajna Vatikana, od pojave komunističkoga protivnika iz 1917. do izbora posljednjega pape Benedikta XVI.

U knjizi susrećemo emisare koji su spletkarili kod Staljina ili Franca kao i po Švicarskoj; u knjizi se govori o neobičnim smrtima, o diplomatskim tajnim pregovorima, o odnosima snaga koliko u samoj Crkvi, toliko s Trećim Reichom ili SSSR-om. Pijo XI. protiv Sovjeta; treća fatimska tajna; šutnja Pija XII.; smrt Ivana Pavla I; pitanje kontracepcije; kako je Mussolini osnovao grad Vatikan; Torinsko platno; drama svećenika-radnika; njegova ekscelencija, "Božji bankar" (kako je papa bio upleten u najveći financijski poslijeratni skandal); kako je poljski papa preokrenuo povijesni tijek; organizacija "Opus Dei", zašto „Panzerkardinal" nije smio naslijediti Ivana Pavla II. - to su samo neke od tema kojima se bavi Bernard Lecomte.

 

Bernard Lecomte bivši je novinar u novinama ,"La Croix", ,"L'Express" i ,"Le Figaro" te poznati vatikanolog. Medu ostalim, napisao je biografiju o Ivanu Pavlu II., ali i knjigu o Benediktu XVI. kao posljednjem europskom papi.

 

Prevela Vesna Lisičić

Izdavač: Alfa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
19.04.2010. 13:11:01
Novi komentar
nužno
nužno