« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
25. 11. 2009.

Knjiga dana - Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi

Slatko-gorka komedija u prepoznatljivom vremenu i prostoru

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Ante Tomić

,

čudo

Novi humoristički roman Ante Tomića ispunjen je sjajnim dijalozima, iznenadnim obratima i napetim filmičnim situacijama. Tomićevi likovi čitatelje će ponovno nasmijati jer autor i dalje voli svoje likove, čak i kada se čini da im se pomalo ruga,  presvlačeći naizgled grubi i primitivni mentalitet lakom ironijom.

Ovo je najkompleksnije autorovo ostvarenje do sada. Umješno ispreplićući elemente vodvilja, stare holivudske komedije, trilera, romana ceste i komedije zabune, Tomić je napisao slatko-gorku komediju, smještenu u prepoznatljivom vremenu i prostoru.

 

"'Čudo u Poskokovoj Dragi' namjerno je prepuno pretjerivanja svih vrsta, scena koje funkcioniraju kao nekakav iskrivljeni realizam i čitav roman zapravo je istovremeno ironija mentaliteta o kojem Tomić piše, ali i nekakve simpatije koja od svega tog urnebesa nikad ne čini grotesku. Pripovjedač se, naime, cijelo vrijeme pomalo podruguje, ali su mu pri tome namjere plemenite i njih prati ambivalentan osjećaj istovremene simpatije i kritičnosti .

Tomiću je ovoga puta definitivno uspjelo napisati roman čija fabula teče dinamično i bez greške, s mnoštvom uspjelih dijaloga, te pokazati kako sraz starog i novog nikada nije običan crno bijeli kontrast. Uglavnom, puno je toga rečeno uzduž i poprijeko humorističke, lagane i čitke priče, pa se može reći kako se Tomić ovim romanom, gotovo kao novom prekretnicom, suvereno vraća danima stare slave." ( Jagna Pogačnik )

 

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
25.11.2009. 11:15:19
Novi komentar
nužno
nužno