« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
24. 04. 2009.

Knjiga dana - Anchee Min: Posljednja carica

Uvjerljiv prikaz jedne izuzetne žene u kineskoj povijesti.

Više o

knjiga dana

,

Anchee Min: Posljednja carica

Posljednje dekade 19. stoljeća predstavljaju buran period kineske povijesti obilježen ponižavajućim nasrtajima stranih sila i pobunom domaćeg stanovništva, što je rezultiralo padom dinastije Ching. Jedina konstanta tijekom tog burnog vremena bila je moć jedne osobe - žilave, lukave Tzu Hsi ili carice Orhideje.

Autorica historijskih romana, Anchee Min isprva je u romanu "Carica Orhideja" uvela čitatelje u srce Zabranjenog grada kako bi ispričala fascinantnu priču o mladoj konkubini koja postaje posljednja kineska carica, satkavši epsku priču o seoskoj djevojci koja se domogla moći koristeći se zavođenjem, ubojstvom i spletkama.

Njezin novi roman "Posljednja carica" nastavlja se na "Caricu Orhideju" i priča o Orhidejinoj dramatičnoj preobrazbi iz tvrdoglave, instinktivne mlade žene u mudru i politički okretnu vladaricu koja je vladala Kinom više od četrdeset godina. Napustivši intimu konkubinine odaje radi svjetla svjetske pozornice, Orhideja se mora suočiti ne samo s pogibeljnim stanjem svoga carstva, nego i s nizom razornih privatnih gubitaka, preuranjenom smrću svoga sina, a potom i posinka.

Čeznuvši da odstupi s vlasti, a pritom se neprestano saživljavajući sa svojom ulogom, jedino ona - naklonjena progresistima, ali ipak odana konzervativnom mandžurijskom klanu dinastije - može pomiriti suparničke frakcije u državi...

Anchee Min u svojim romanima vješto spaja povijesno istraživanje s poznavanjem kineske kulture iz prve ruke i sa ženskom perspektivom kako bi čitateljima pružila što plastičniji uvid u ulogu jedne izuzetne žene u kineskoj povijesti.

 

Prevela Katarina Stamenkovska

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
24.04.2009. 15:49:11
Novi komentar
nužno
nužno