« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
24. 6. 2010.

Knjiga dana - Ana Bako: Jane Perkanova

Što je Jane Perkanova govorila u kasetofon početkom 1992. u Dubrovniku

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

Dubrovnik

,

knjiga dana

,

Perry So

Pod pseudonimom Ane Bako, autor (ili autorica) u formi osebujnog intervjua donosi nevjerojatnu priču o sudbini glave junakinje Jane Perkanove. Jane Perkanova vanbračno je dijete pravoslavnog svećenika i majke Hrvatice. Kad joj je trinaest, njezin je otac, pop Jovan, otima i seksualno zlostavlja. Međutim, prije toga su je zlostavljale i katoličke časne sestre...

Sve je to samo uvod u ovu istinitu priču koja se čita kao opscena alegorija sukoba civilizacija i fatalnog balkanskog usuda ispričanu uvjerljivim dijalektom dubrovačkog zaleđa. Tekst pisan iz ženske perspektive donosi dosad najbolju anatomiju užasa koje je sa sobom donio posljednji rat i srpsko-crnogorska agresija na Hrvatsku.

Uredništvo nakladničke kuće Znanje ne zna tko je pravi autor teksta. Sve je obavijeno velom tajne. Jedini kontakt, preko kojeg smo došli do teksta, jest gđa. Mirjana Pejaković, koja se predstavlja kao ovlašteni zastupnik autora ili autorice teksta. Gđa. Pejaković tvrdi da je tekst gotovo u potpunosti autentičan i da je odraz traumatične zbilje i sudbine koja je zadesila stvarnu osobu, koju u romanu reprezentira lik Jane Perkanove.

 

Knjige dana odabiru Moderna vremena Info

Izdavač: Znanje

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
24.06.2010. 09:57:48
Novi komentar
nužno
nužno