« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
10. 3. 2010.

Knjiga dana - Alexander von Humboldt: Predavanja o kozmosu

Iz zvjezdanog doba popularizacije znanosti

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Alexander von Humboldt

,

Predavanja o kozmosu

"Predavanja o kozmosu" ili, popularno nazvana, "Predavanja iz Pjevačke akademije" temelje se na 16 javnih predavanja koje je Alexander von Humboldt (1769-1859), najpoznatiji njemački znanstvenik svojega doba, 1827/1828. održao na berlinskoj Pjevačkoj akademiji. Ta predavanja ubrajaju se u zvjezdano doba popularizacije znanosti i čine temelj koji je Von Humboldt postavio žanru nacionalnoga znanstvenog predavaštva.

Predavanja se temelje na temama koje su se odnosile na tada poznate realnosti univerzuma kao što su Mliječni put i zvjezdano nebo, struktura našega planetarnog sustava, oblik i struktura Zemlje, evolucija života, geografska rasprostranjenost živih biča, broj životinjskih i biljnih vrsta, jedinstvo ljudskoga roda s prirodom, osuda ropstva, porijeklo čovjeka, ljudske rase i njihove karakteristike i dr.

Von Humboldt u "Predavanjima o kozmosu" izlaže o otkrićima koje je poduzimao i o povijesti tehničkih izuma, a naposljetku i o prikazu prirode u umjetnosti. Ovaj anonimni stenogram legendarnih Humboldtovih "Predavanja iz Pjevačke akademije" danas se čuva u Državnoj biblioteci u Berlinu i rezultat je višegodišnjeg istraživanja i bliske suradnje između berlinskoga Istraživačkog instituta Alexander von Humboldt i odsjeka za rukopise Državne biblioteke u Berlinu.

 

Preveo Petar Holenda

Izdavač: Scarabeus

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
10.03.2010. 15:22:35
Novi komentar
nužno
nužno