« Život
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Ključni element za sretne parove

Što je uopće emocionalna inteligencija i kako ju možemo iskoristiti u vezi?

Što vas čini sretnima?
Što vas čini sretnima? (Arhiva)
Više o

Emocionalna inteligencija

,

parovi

,

sretni parovi

Što par čini sretnim parom? Razmišljate li ikada o tome možete li biti još sretniji u svojoj vezi ili ste sada najsretniji što ćete ikada biti? Razmišljate li o tome postoji li način na koji možete provjeriti koliko će vaša veza biti uspješna u budućnosti i hoće li preživjeti?

Svatko od nas ima različito mišljenje o tome što neki par čini sretnim, no većina nas uvijek nekako uspije previdjeti jedan faktor: emocionalnu inteligenciju. Istraživanja su dokazala da parovi s većom emocionalnom inteligencijom imaju sretniju vezu.

Klinička psihologinja, Dr. Shannon Kolakowski, bavi se emocionalnom inteligencijom i tvrdi da je ona usko povezana s načinom na koji osobe percipiraju emocije i s njima se poistovjećuju. Kada se radi o emocionalnoj inteligenciji, definira 4 pojma:

Emocionalna svjesnost. Sposobnost da prepoznamo i razumijemo vlastite emocije. Umjesto da ih izbjegavaju, osobe s emocionalnom svjesnošću preživljavaju i analiziraju svoje emocije.

Kontroliranje emocija. Osobe sa sposobnošću reguliranja emocija mogu kontrolirati neke svoje emocije, na prijmjer, sposobne su se smiriti tijekom snažne ljutnje ili ne padaju pod utjecaj jakog straha ili tuge.

Usmjeravanje emocija. Osobe koje mogu usmjeriti svoje emocije, koriste ih na korisne načine, da postigu nekakav cilj ili da riješe nekakav problem.

Razumijevanje emocija. Shvaćanje emocija drugih osoba, iskazivanje razumijevanja i empatije.

Dokazano je da parovi u kojima oba partnera imaju visoku razinu emocionalne inteligencije imaju više razmijevanja jedan prema drugome, i sretniji su u vezama. 

No što ako znamo da naša emocionalna inteligencija nije na razini koju želimo? Možemo li ju 'povećati'?

Dr. Shannon tvrdi da za nas nema straha. Kao i svaku drugu vještinu i emocionalnu inteligenciju možemo naučiti, vježbati i poboljšavati. Nudi nam primjer kako to pokušati.

Jednostavno odaberite doba dana i analizirajte svoje emocionalno stanje. Imenujte sve što u tom trenutku osjećate, a onda i zašto. Odredite intenzitet te emocije na skali od 1 do 10. Nakon nekoliko takvih vježbi lakše ćete prepoznavati uzroke koji u vama bude različite emocije i naučiti ih kontrolirati.

Dakle, ako ste još uvijek samac, obratite pažnju na emocionalnu inteligenciju osobe za koju ste zainteresirani. Možda vam to pomogne unaprijed izbjeći probleme koji bi nastali u kasnijim stadijima veze.

 

30.07.2017. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno