« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
GLAZBA

Klasika u parku - recital Roka Matijevića

Nakon Lisinskog, Royal Albert Halla, Carnegie Halla, Musikvereina i Berlinske filharmonije, čast nam je ugostiti mladog i perspektivnog klavirskog virtuoza Roka Matijevića u sklopu ciklusa „Klasika u parku“

Roko Matijević
Roko Matijević (Arhiva)
Više o

Klasika u parku

,

Roko Matijević

Vođeni željom da donesemo klasičnu glazbu bliže našim građanima, iskoračili smo van prostorija Centra za kulturu Novi Zagreb i ozvučili zelene površine Novog Zagreba živom glazbom. Na našoj terasi Roko Matijević donosi raznovrsni repertoar od Bacha, Beethovena, Chopina, Debussyja, Liszta do Paraća.

Kako Roko kaže „Glazba oplemenjuje i uljepšava život", stoga Vam s radošću predstavljamo recital Roka Matijevića uživo pod vedrim nebom, kako bismo se s digitalnih formata vratili na konzumiranje kulture uživo.

Koncert će se održati u 20 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra. Ulaz je SLOBODANuz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

Biografija

Roko Matijević (Zagreb, 2002.) glazbeno školovanje započinje u rodnome gradu (prof. Nenad Kačar), a nastavlja u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi prof. Ivanke Kordić. Od samog početka školovanja postiže zapažene rezultate na školskim i međunarodnim klavirskim natjecanjima gdje nerijetko osvaja prve nagrade, kao u Hrvatskoj, Sloveniji, BIH, Srbiji, Italiji.

Od mnogobrojnih javnih i medijski eksponiranih uspješnih nastupa, vrhunac je onaj u čuvenoj Rahmanjinovoj dvorani Moskovskoga konzervatorija na koncertu laureata gdje je izabran između 2000 sudionika iz 13 slavenskih država te izveo i tako promovirao hrvatsku glazbu, djelo hrvatske autorice E.L. Bašić: „Groteskna suita". Nastupio je i u crkvi sv. Donata u Zadru, "Casa di riposo G. Verdi" u Milanu, dvorani Berlinske filharmonije, Musikvereinu u Beču, Svečanoj dvorani MŠ Stanković u Beogradu, u Dvorani NSB-a i KD „Vatroslav Lisinski" u Zagrebu kao i na pobjedničkom koncertu natjecanja Rising Star Grand Prix u Berlinu (u konkurenciji 150 sudionika iz raznih krajeva svijeta) koji se održao u Berlinskoj Filharmoniji.

Zapaženi su njegovi nastupi u Parco della Musica u Rimu, zatim u njujorškom Carnegie Hallu povodom osvojene prve nagrade na natjecanju Golden Classical Music Awards kao i na natjecanju London Grand Prize Virtuoso u Royal Albert Hallu gdje također osvaja prvu nagradu. Redovno snima za potrebe HRT-a te je nekoliko puta nastupao u Vili Prekrižje na Pantovčaku na poziv Predsjednice Republike.

Tijekom školovanja usavršavao se kod uvaženih klavirskih pedagoga od Hrvatske, Rusije, Francuske, Gruzije, Moldavije, Armenije i Belgije. Školovanje će nastaviti u Bruxellesu gdje je nedavno primljen na Kraljevski konzervatorij.

Program koncerta:

J.S. Bach: Preludij i fuga u D-duru, WTK II, BWV 874

L. van Beethoven: Sonata u C-duru "Waldstein", op. 53

   -I. Allegro con brio

   -II. Adagio molto

   -III. Allegretto moderato

F. Parać: Ples Barunice

F. Chopin: Etida u cis-molu, op. 10 br. 4

C. Debussy: Images I, L. 110 - 1. Reflets dans l'eau

F. Liszt: Tarantella, S.162/3

Program "Klasika u parku" je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

16.05.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno