« Film
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
KIC

Kinopremijera dokumentarnog filma 'Ponoćna obitelj' u Dokukinu KIC

Film koji na izrazito dramatičan i uzbudljiv način istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite kino turneju započinje 27. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC

Dokukino KIC
Dokukino KIC (Arhiva)
Više o

premijera

,

Dokukino KIC

Nakon projekcije, održat će se razgovor u kojem će sudjelovati novinarka Nataša Škaričić i Aleksandar Džakula (liječnik specijalist zdravstvene zaštite i socijalne medicine i predavač na Školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskom fakultetu u Zagrebu), uz moderaciju aktivistkinje Ane Vračar (BRID).

'Ponoćna obitelj', nagrađivani dokumentarac američkog redatelja Lukea Lorentzena istražuje goruća pitanja privatizacije zdravstvene zaštite, nebrigu vladajućih elita i kompleksnost osobne odgovornosti na primjeru Ciudad de Méxica, svjetske metropole s 9 milijuna stanovnika koja za potrebe svoje brojne populacije na raspolaganju ima svega 45 ambulantnih kola hitne pomoći.

Ovu sistemsku rupu uništenog javnog zdravstva upražnjavaju kohorte privatnih obiteljskih ambulantnih službi koje rade za profit, međusobno se utrkujući kaotičnim ulicama meksičke metropole kako bi što brže 'ugrabile' unesrećene pacijente i odvezle ih u privatne klinike umjesto onih javnih. Jedna od njih je i obitelj Ochou čija se svakodnevica sastoji se od jurenja od jednog do drugog poprišta strašnih automobilskih nesreća, mjesta pucnjave ili obiteljskog nasilja.

Oni su glavni protagonisti i zvijezde velikog recentnog festivalskog hita Ponoćna obitelj američkog redatelja Lukea Lorentzena, s više od 35 osvojenih nagrada, uključujući i Posebnu nagradu žirija za kameru u kategoriji američkog dokumentarnog filma prestižnog Sundancea. Njihov portret kao i onaj društva izjedenog siromaštvom i korupcijom, spretno slaže redatelj u ovom iznimnom opservacijskom dokumentarcu koji na trenutke djeluje kao najnapetija akcijska drama i dokumentarni je odgovor igranim filmovima poput Taksista ili Noćnih kronika, vješto se prebacujući iz akcije u sociopolitičku dramu ilustrirajući tako društvo na rubu ekonomskog ali i moralnog urušavanja.

Kino-turneja filma nastavlja se u nezavisnim kinima u Puli (Kino Valli), Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), Dubrovniku (Dvorana Visia) i Rovinju (Kino A. Gandusio).

30.11.2020. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno