« Film
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
KINO PROGRAM

Kino Kinoteka ovaj tjedan u znaku žena

U sklopu 4. Ženijalnih dana u Kinoteci gledamo recentne filmove koji u središte pažnje stavljaju žene

Program Ženijalnih dana
Program Ženijalnih dana (Kinoteka)
Više o

tjedni program

,

Kinoteka

,

Ženijalni dani

Program Ženijalni dani, u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, povodom Međunarodnog dana žena  u kino Kinoteka donosi pet filmskih naslova koje su obilježile žene.

Ovotjedni repertoar Kinoteke tako će nas provesti kroz prvi (Sufražetkinje2015.) i drugi (Božja volja, 2017.) val feminizma, preko pop kulture osamdesetih godina (Whitney: Biti svoja2017.), sve do današnjice u Alžiru (U mojim godinama još skrivam da pušim, 2016.).

U utorak, 6. ožujkaSufražetkinje će nas podsjetiti na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije.

Ako ste u sklopu ciklusa Hedy Lamarr u Kinoteci propustili pogledati dokumentarac Bombshell: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon, film će biti ponovno prikazan u srijedu, 7. ožujka. Riječ je o jedinstvenom uvidu u život i stvaralaštvo holivudske dive i "najljepše žene na svijetu" koji rasvjetljava manje poznatu crticu iz njezine biografije - njezin izumiteljski rad na polju bežićne tehnologije.

U sklopu Ženijalnih dana bit će prikazan još jedan dokumentarni film - Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave, kao i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Ovaj dokumentarac koji će biti prikazan u četvrtak, 8. ožujka  donosi nikad prije viđene materijale i otkriva kako pjevačica, koja je bila najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, a i češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Iz Švicarske stiže nagrađivana feel good komedija o ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica. Film donosi priču o tome kako su žene u ovoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu. Božja volja je na repertoar u u petak, 9. ožujka.

Subota, 10. ožujka donosi francusko-alžirsku dramu redateljice Rayhane Obermeye, U mojim godinama još skrivam da pušim (2016.), koja otvara vrata u tradicionalni alžirski hamam, u kojem se, daleko od pogleda muškaraca, okuplja raznolika skupina žena svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora - od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Ovdje, izolirane od muškog svijeta, one pronalaze svojevrsno utočište slobode. 

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.  

06.03.2018. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno