« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
vrijeme promjena

Kinezi traže novi globalni financijski poredak

SAD je nedovoljno financijski stabilna zemlja, vrijeme je da na vrh stane netko drugi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalna kriza

,

Lehman Brothers

,

kinesko gospodarstvo

,

Shi Jianxun

Ugrožen financijskim tsunamijem, svijet mora razmisliti o uspostavi financijskog poretka koji se više neće oslanjati na Sjedinjene Države, navodi se u komentaru objavljenom u srijedu u jednom od vodećih kineskih državnih dnevnih listova.

Kako se navodi u komentaru objavljenom u inozemnom izdanju kineskog dnevnika People's Daily, propast Lehman Brothersa "možda nagovješćuje skorašnji još veći globalni financijski tsunami".

People's Daily je službeno glasilo vladajuće kineske Komunističke partije pa iako njegovi komentari ne zrcale izravno stavove njezina vodstva, komentar jednog profesora Šangajskog sveučilišta Tongji naznačuje da je ono ozbiljno zabrinuto zbog problema na globalnim financijskim tržištima.

"Erupcija krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova iznijela je na vidjelo goleme 'rupe' u sustavu praćenja i nadzora tržišta financijskih usluga u SAD-u", piše komentator Shi Jianxun.

"Svijet hitno mora uspostaviti diversificirani valutni i financijski sustav i pravedan financijski poredak koji neće ovisiti o SAD-u", tumači dalje profesor.

Njegovi komentari upućuju na to da bi se Kina morala pripremiti za ozbiljne financijske posljedice krize i potražiti alternative, navodeći kako kriza u sjećanje priziva Veliku depresiju iz 1930-ih

"Proglašenje stečaja Lehman Brothersa ne samo da će izazvati domino efekt u globalnom svijetu financija, već će izazvati šok u svjetskom gospodarstvu", kaže se u komentaru na naslovnici toga lista.

Inače, Kina je najveći kupac američkih državnih obveznica, a putem svoga državnog stabilizacijskog fonda stekla je udjele u dvjema velikim američkim financijskim institucijama. (metro-porta/hina)

17.09.2008. 14:35:00
Novi komentar
nužno
nužno