« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
STVARNO?

Kinezi su najinventivniji

Ukupno je u Kini prošle godine podneseno rekordnih 1,54 milijuna zahtjeva za registracijom patenata, 11,6 posto više nego u godini ranije, bilježi WIPO

Nema više krađa...
Nema više krađa... (Pixabay)
Više o

Kina

,

patenti

Gotovo polovina globalnih zahtjeva za registracijom patenata u 2018. podnesena je u Kini, a dominirala su područja telekomunikacija i računalnih tehnologija, objavila je u srijedu UN-ova organizacija za intelektualno vlasništvo WIPO.

Ukupno je u Kini prošle godine podneseno rekordnih 1,54 milijuna zahtjeva za registracijom patenata, 11,6 posto više nego u godini ranije, bilježi WIPO.

Brojka uključuje zahtjeve koje su kineskom uredu za intelektualno vlasništvo podnijeli inozemni inovatori i kompanije zainteresirane za zaštitu intelektualnog vlasništva u azijskom divu. Udio tih zahtjeva u ukupnoj kineskoj brojci iznosi 10 posto.

Na drugom je mjestu globalne ljestvice SAD s gotovo 600.000 zahtjeva za registracijom patenata, 1,6 posto manje nego u godini ranije. Njihov je broj smanjen prvi puta u proteklih 10 godina, napominju u UN-ovoj organizaciji.

Na trećem je mjestu Japan sa zaprimljenih nešto više od 300 tisuća zahtjeva a na četvrtom Južna Koreja s nešto više od 200 tisuća zahtjeva.

Peto mjesto pripalo je Europskom uredu za registraciju patenata sa zaprimljenih ukupno 174.397 zahtjeva za registracijom patenata, 20,8 posto više nego u godini ranije.

Azija je zauzela prvo mjesto na globalnoj ljestvici regija s dvije trećine udjela u ukupnom broju zahtjeva za registracijom patenata. Slijede Sjeverna Amerika s 19,0 posto i Europa s 10,9 posto.

Ukupno su inovatori iz cijelog svijeta u 2018. podnijeli 3,3 milijuna zahtjeva za registracijom patenata, 14,3 milijuna zahtjeva za registracijom robnih žigova i 1,3 milijuna zahtjeva za registracijom industrijskog dizajna.

Kina je zauzela prvo mjesto po broju podnesenih zahtjeva u sve tri kategorije, pri čemu je njihov ured zaprimio isti broj zahtjeva za registracijom patenata kao i sljedećih 10 na globalnoj ljestvici zajedno. Ta skupina uključuje Japan na trećem mjestu, Južnu Koreju na četvrtom i Europski ured za registraciju patenata na petom mjestu.

"Azija se prometnula u globalno središte za inovacije", zaključuje u priopćenju generalni direktor WIPO-a Francis Gurry.

Prema izvješću UN-ove organizacije, Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo zabilježio je u 2018. ukupno 136 zahtjeva za registracijom patenata, 7.720 zahtjeva za registracijom robnih žigova i 826 zahtjeva za registracijom industrijskog dizajna.

26.12.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno