« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
OPA :)

Kinezi poslali čudne podatke s Marsa

Ranije se smatralo da su oceani na Crvenom planetu postojali do prije 3 milijarde godina. Moguće je da je bila riječ o dramatično krivoj procjeni

Postaje zanimljivo ;)
Postaje zanimljivo ;) (Arhiva)
Više o

Mars

,

podaci

,

Tianwen-1

,

Zhurong

Hidrirani minerali koje je otkrio kineski robotski rover na Marsu u ogromnoj dolini za koju se vjeruje da je mjesto drevnog oceana sugeriraju da je voda bila prisutna na površini planeta dulje nego što se mislilo, objavili su kineski znanstvenici.

Prema analizi podataka koje je poslao rover Zhurong u na osnovi podataka iz minerala starih samo 700 milijuna godina koje je prikupio i potom analizirao oruđima svog malog laboratorija, otkriveni su znakovi vode, objavili su znanstvenici u radu objavljenom u srijedu u časopisu Science Advances.

Do sada se smatralo da je na Marsu bilo vode do prije otprilike 3 milijarde godina, kada je završilo drugo geološko doba planeta, poznato kao Hesperijanska epoha. U sadašnjem amazonskom razdoblju nema površinske vode. Riječ bi, znači, bila o spektakularnom pomicanju razdoblja u kojem je Mars imao tekuću vodu, što bi imalo dramatične posljedice na potencijal geološkog, pa čak i perspektiva za razvoj života na Marsu.

Tlo koje je sadržavalo minerale koje je Zhurong uzorkovao imalo je tvrdu koru koja je mogla nastati porastom podzemnih voda ili topljenjem leda koji je u međuvremenu ispario, napisali su kineski znanstvenici.

Ovo istraživanje sastavni je dio misije TianWen-1, koja je na svoj put sa Zemlje krenula lansiranjem divovske rakete Changzheng-5 23. srpnja 2020. TianWen-1 imao je masu od pet tona, u što je ulazio orbiter, lander, rover Zhurong i prateća oprema.

Robotski putnik sa Zemlje do Marsove orbite stigao je 10. veljače 2021. Lander je na površinu planeta sletio 14. svibnja prošle godine i otada rover istražuje golemu ravnicu Utopia Planitia. Do sada je Zhurong prošao oko 2 kilometra od mjesta slijetanja prikupljajući podatke o terenu.

 

13.05.2022. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.05.2022. 18:25
    bravo zurong
Novi komentar
nužno
nužno