« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Strah

Kinezi kreću u ekspanziju nuklearki

Kina u sljedećem desetljeću planira izgraditi tri puta više nuklearnih elektrana nego cijeli svijet zajedno.

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana (Getty Images)
Više o

Kina

,

nuklearne elektrane

Ova nevjerojatna stopa rasta zabrinula je zapadne stručnjaka koji od Kine zahtijevaju vrhunske standarde kvalitete, kako sigurnost njihovih građana ne bi bila dovedena u pitanje.

Kina za sada ima 11 nuklearnih elektrana, a planirana gradnja uključuje 20 novih nuklearki do 2020. godine, što će zadovoljiti tek 9,7 posto potreba njihove rastuće industrije. Plan kojemu teže kineske vlasti je 70 gigavata do 2020. te 400 gigavata do 2050. godine.

Smanjiti emisiju stakleničkih plinova

- Ne smijemo zanemariti činjenicu da ovaj sektor prolazi veliku ekspanziju. To može utjecati na kvalitetu gradnje i operativnu sigurnost novih nuklearnih elektrana, - izjavio je direktor kineske nacionalne Agencije za nuklearnu sigurnost, Li Ganjie.

Kina je najveći svjetski zagađivač, a ekološke udruge u kineskim vlastima vide najveće krivce za globalno zagrijavanje. Preko 80 posto električne energije Kina proizvodi iz ugljena, a nova agresivna politika nuklearnih elektrana kao najčišće energije sigurno bi smanjila emisije stakleničkih plinova na tom kontinentu, te učinila Kinu energetski neovisnijom nego je to sada, piše New York Times.

Korupcija i sigurnost

Zapadne stručnjake zabrinjava i činjenica da su Kinezi inače skloni pretpostaviti kvalitetu profitu i u gorem slučaju korupciji. A to u slučaju nuklearki pored multimilijunskih gradova može imati katastrofalne posljedice.

A korupcijski skandali već su počeli. U rujnu ove godine moćni predsjednik kineske Narodne Nuklearne korporacije optužen je uzimanje mita u iznosu od 260 milijuna dolara. Optužba - namještanje ponuda za nuklearke. Strah da „sigurnost prije svega" neće biti nit vodilja kineskih čelnika čini se opravdan.

Cijeli članak pročitajte na Profitiraj.hr


16.12.2009. 15:16:24
Novi komentar
nužno
nužno