« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
špije

Kineski hackeri vladali svijetom

Nepoznata skupina ovladala je računalima mnogih ministarstava vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cenzura interneta

,

razvoj interneta

,

Kina internet špijunaža

Pod svoju su kontrolu neznani hackeri stavili čak 1295 računala u 103 zemlje, pretežno u sustavima ministarstava vanjskih poslova. Iako kineska vlada poriče bilo kakvo saznanje o špijunskoj mreži, zanimljiv je podatak da je većina podčinjenih računala bila povezana s Dalaj Lamom.

Mrežu su otkrili kanadski istražitelji nakon desetomjesečne istrage pokrenute od strane Information Warfare Monitora, kanadske agencije za kontrolu informacija, a poticaj za istragu dao je sam Dalaj Lama putem svog službenog ureda.

Među glavnim metama infirtracije bila ministarstva vanjskih poslova Irana, Bangladeša, Latvije, Indonezije, Filipina, Bruneja, Barbadosa i Butana. Uz njih, špijuniranje je obuhvatilo i veleposlanstva Indije, Južne Koreje, Indonezije, Rumunjske, Cipra, Malte, Tajlanda, Tajvana, Portugala, Njemačke i Pakistana.

Hakeri su kontrolu nad računalima u ministarstvima i veleposlanstvima diljem svijeta preuzimali putem specijaliziranih programa čije djelovanje kompjutorske zaštite nisu prepoznavale kao prijetnju.

- Otkrili smo hakere 'krvavih ruku' i imamo dokaze o postojanju špijunskih programa koji su infiltrirali tibetanske računalne sustave te izvlačili vrijedne informacije iz ureda Dalaj Lame - izjavio je istražitelj Greg Walton, prenosi Associated Press.

Vjeruje se kako je špijunska mreža koju su nazvali 'GhostNet' bila fokusirana na računala azijskih vlada. Instalirajući špijunske programe hakeri su mogi bez problema slati i primati povjerljive podatke. Uz to, programi su im omogućili da koriste sve raspoložive uređaje povezane s računalom za snimanje zvuka i slike u prostoriji, no istražitelji nisu u potpunosti sigurni je li to ikada korišteno.

Prema New York Timesu, ovo je najveća špijunska akcija ikada otkrivena s obzirom na broj zahvaćenih zemalja.

29.03.2009. 15:29:06
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miroljubiv
    29.03.2009. 18:54
    Ameri odlaze u povijest što se tiče dominacije nad ostalima.dolazi najavljeno Nostradamusovo proročanstvo u vladavini Kineza,Ameriku namjerno ruše, Obamu će maknut, i eto iluminati žele vladat svijetom preko Kineza.baš me zanima što će naši reći i na čiju će stranu.Kinezi već sada rade šta hoće od industrijske špijunaže do kupovine svih informacija koje požele.
  2. avatar
    dancica
    31.03.2009. 15:28
    Motiviraniji su s tri dolara na dan dnevnice.
Novi komentar
nužno
nužno