« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NEUGODNA RASPRAVA

Argentina zahtijeva pregovore o Falklandima

Britanski premijer je dan nakon izjave da o Falklandimm neće razgovarati, dobio poziv argenstinske predsjednice.

Cristina Fernandez, argentinska predsjednica
Cristina Fernandez, argentinska predsjednica (Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

Ujedinjeno Kraljevstvo

,

Argentina

,

Cristina Fernandez

,

Jorge Taiana

,

Falklandski otoci

,

Malvini

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez u subotu je pozvala britanskoga premijera Gordona Browna na pregovore o suverenitetu nad spornim Falklandskim otocima, samo dan nakon što je britanski premijer rekao da neće o tome razgovarati.

Argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Taiana rekao je novinarima da je predsjednica Fernandez pokrenula to pitanje na bilateralnom sastanku uoči summita G20, na kojem se sastaju predstavnici industrijski najrazvijenijih zemalja i gospodarstava u usponu.

U čileanskome odmaralištu Vina del Mar sastali su se u subotu uoči G20 čelnici koji pripadaju lijevome centru.

"Predsjednica je jasno i glasno rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo mora učiniti ono što Ujedinjeni narodi traže i pozvala je na održavanje razgovora kojima bi se našlo rješenje za sukob između Ujedinjenoga Kraljevstva i Argentine oko pitanja suvereniteta Malvina", rekao je Taiana, upotrijebivši španjolsko ime za te otoke u južnom Atlantiku.

Brown je u petak rekao da pitanje suvereniteta nije otvoreno za raspravu. Britanija je u subotu ponovno odbacila taj zahtjev.

"Premijer je ponovio staru poziciju britanske vlade u vezi sa suverenitetom", rekao je jedan britanski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

"Naglasio je važnost načela samoodređenja i potrebu da se poštuje želja stanovnika Falklanda. Jasno je rekao da se naše mišljenje nije promijenilo", dodao je.

Britanija je ratom 1982. vratila otoke koje su bile okupirale argentinske snage. U ratu je poginulo 649 Argentinaca i 255 Britanaca. (hina/metro-portal)

28.03.2009. 19:52:42
Novi komentar
nužno
nužno