« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STANJE

Kineski gradovi duhova

U gradovima u Kini ulice su prazne, restorani i trgovine većinom zatvoreni. Tko ne mora, ne izlazi iz kuće. Sve podsjeća na epidemiju SARS-a prije 17 godina. I ovoga puta je javnost očito kasno informirana o opasnosti

Prazno...
Prazno... (Arhiva)
Više o

Kina

,

koronavirus

„Ja se ne bojim. Mi puno dezinficiramo i nosimo zaštitne maske", kaže vlasnik jednog restorana u Pekingu koji nije želio reći svoje ime. Njegov lokal je jedan od malobrojnih koji su još uvijek otvoreni. Unatoč znatno smanjenoj konkurenciji, trenutačno u lokalu ruča samo jedan jedini gost - u prostoriji u kojoj ima mjesta za 30 do 40 ljudi. U restoran ulaze tri predstavnika uprave trgovačkog centra. Njihove oči iznad zaštitnih maski nas ozbiljno promatraju. Mjere vlasniku tjelesnu temperaturu na čelu. „Tako je to dva puta dnevno", priča. Njegova je temperatura normalna. 

Većina restorana, trgovina, frizerskih i kozmetičarskih radnji u ovom poznatom trgovačkom centru je zatvorena. Ista je situacija u cijelom Pekingu. Gotovo nitko se ne usuđuje izaći iz kuće. Ulice su prazne. I to iako je Peking od Wuhana, grada u kojem je izbila zaraza, udaljen oko tisuću kilometara. Trenutačno je i u Pekingu registrirano 120 oboljelih, a koronavirus se u međuvremenu proširio i na druge gradove i pokrajine u Kini. S povećanjem broja novih oboljenja raste i strah od zaraze.

„Pa svatko postaje paničan kada vidi trenutačni trend infekcije. I ja se bojim zaraze", priznaje 50-godišnji menadžer jednog lanca prodavaonica alkoholnih pića. Kaže da se ionako trenutačno bori protiv neke čudne prehlade i da slabo izlazi iz kuće: „Slijedim upute Vlade, štitim se i izoliram samog sebe. No i ja moram povremeno u trgovinu kupiti par stvari."

Paralele između dva virusa

Svakodnevno se izvještava o novom rekordnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa. Do sada je umrlo više od 200 ljudi. Brojka od trenutačno oko 10.000 zaraženih već je premašila broj oboljelih od SARS-a prije 17 godina. Tada je umrlo 774 ljudi. Uočljive su paralele između širenja ta dva virusa: oba potječu od divljih životinja. Koronavirus je varijanta virusa SARS-a. Nadalje, kao i prije 17 godina i sada se poduzimaju radikalne mjere kako bi se zaustavilo širenje epidemije. U pokrajini Hubei, koja je najteže pogođena zarazom, u kolektivnoj karanteni se nalazi 45 milijuna ljudi. Ondje je čitav promet obustavljen. A i u cijeloj zemlji više ne voze međugradski autobusi, dok su željezničke i zračne veze znatno reducirane.

U ruralnim područjima postavljene su lokalne blokade cesta kako bi se spriječio dolazak posjetitelja iz drugih mjesta. Praznici povodom kineske Nove godine su jednostavno produženi. Škole, sveučilišta i dječji vrtići ostaju zatvoreni, tvornice ne rade, uredi su zaključani.

Slično je bilo i 2003. godine za vrijeme epidemije SARS-a. Te mjere su znatno doprinijele suzbijanju epidemije. Sada se svi nadaju da će i ovoga puta biti tako. „Razlika je danas u tome što je virus zarazniji, mada se čini da je smrtnost manja", kaže jedan 42-godišnji inženjer. A jedan financijski stručnjak, koji nam također ne želi otkriti svoje ime, kaže da se nada dolasku toplijeg razdoblja: „Kada se poboljša vrijeme i poduzmu sve mjere, onda će se i kriza riješiti." On priča da kod sebe uvijek ima plastičnu vrećicu koju koristi za stiskanje dugmeta u dizalu. Također često pere ruke ili se čak i kupa ako je duže boravio izvan kuće. Izbjegava javni prijevoz i radije koristi osobni automobil. On je 2003. SARS doživio drugačije: „Tada sam bio samac. Ali sada imam obitelj sa starijim i mlađim članovima. Tu je osobni psihološki stres drugačiji."

Zabrana prodaje divljih životinja

U Kini se sve glasnije raspravlja o tome je li se sadašnja eskalacija mogla izbjeći. Kineski Vrhovni sud kritizirao je policiju u Wuhanu koja je krajem prosinca pozvala na informativni razgovor jednog liječnika i članove jedne medicinske grupe na društvenim mrežama. Oni su navodno putem Interneta širili „glasine" o ponovnom izbijanju SARS-a na tržnici divljim životinjama u Wuhanu. Policija je od njih zatražila potpisivanje izjave da više neće širiti te informacije. Kasnije su te „glasine" i službeno potvrđene kao istinite.

„Da je javnost tada povjerovala „glasinama" i zbog straha od SARS-a počela nositi zaštitne maske, dezinficirati i izbjegavati mjesta gdje se prodaju divlje životinje, onda bi se epidemiju danas lakše moglo staviti pod kontrolu", izjavio je jedan od sudaca Vrhovnog suda.

Sve to podsjeća na početak širenja SARS-a, kada se također pokušalo zataškati pojavu te bolesti. Ali u ovoj krizi je ipak povučena konzekvenca koja je kod SARS-a izostala. Naime, nakon obuzdavanja zaraze SARS-om u Kini je i dalje cvjetala trgovina divljim životinjama, pa čak i sa šišmišima koji su poznati kao nositelji koronavirusa. Restorani su i dalje nastavili nuditi te egzotične specijalitete. Tek prošli tjedan je zabranjena prodaja divljih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Piše: DW/agencije
02.02.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno