« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
najveći zagađivač

Kina ulaže milijarde u zelenu energiju

Kina planira 440 milijardi dolara poticaja za razvoj zelene energije

(Corbis)
Više o

alternativni izvori energije

,

zelena energija

,

Kina zagađenje

Kina planira najaviti 440 milijardi dolara vrijedan paket poticaja za širenje uporabe obnovljive energije u sklopu ciljanog prelaska na čišće načine pokretanja rasta, priopćili su kineski državni mediji.

To 3.000 milijardi juana vrijedno ulaganje bit će djelomice usmjereno na energiju vjetra, prenosi list Beijing Morning Post, pozivajući se na izjavu Lianga Zhipenga, dužnosnika državne uprave za energetiku.

Prema njegovim riječima, vlada je prikupila mišljenja lokalnih agencija za gospodarsko planiranje i relevantnih tvrtki u vezi s predloženim planom.

Prema tome planu, kineski kapaciteti za proizvodnju energije uz pomoć energije vjetra dosegnut će do 2020. više od 100 gigavata, što je više nego trostruko više od ciljane razine od 30 gigavata, najavljene planom razvoja obnovljivih izvora energije iz 2007., prenosi nadalje taj list.

Zhou Xi'an, generalni direktor državne uprave za energetiku, prošli je tjedan kazao kako Kina planira do 2020. povećati udio obnovljivih energija u ukupnoj potrošnji, isključujući energiju vode, na šest posto, sa sadašnjih 1,5 posto.

On je kazao da će novi plan biti predan na odobrenje državnom vijeću, ili kabinetu, te se u kratkome roku očekuje odgovor.

Kina je nedavno najavila mjere pomoći za svoj automobilski, petrokemijski te osam drugih sektora u sklopu 584 milijarde dolara vrijednog u studenome predstavljenog paketa pomoći namijenjenog suočavanju s financijskom krizom.

Ta zemlja, uz SAD jedan od najvećih svjetskih proizvođača stakleničkih plinova, sada se oslanja na ugljen za gotovo 70 posto svoje ukupne potrošnje energenata. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 11:52:20
Novi komentar
nužno
nužno