« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
TAIKONUTI

Kina lansirala letjelicu sa zalihama

Kina je u subotu lansirala teretnu letjelicu sa zalihama za svoju buduću svemirsku postaju, koja je uspješno pristala na osnovni modul stanice nakon kašnjenja iz tehničkih razloga, objavili su državni mediji

Opet pada?
Opet pada? (Arhiva)
Više o

Kina

,

zalihe

,

svemirska stanica

Raketa Longue Marche 7 od 14 tona prevozila je hranu, opremu i gorivo te je poletjela s lansirane točke Wenchang na južnom otoku Hainan, javlja agencija Chine Nouvelle.

Letjelica se uspješno odvojila od svog potisnika, ušla u orbitu i postavila solarne panele, dodaje agencija pozivajući se na izvore u Kineskoj svemirskoj agenciji (CMSA). Pristajanje na osnovni modul stanice dogodilo se u 21:01 po  GMT, rekla je agencija, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju.

Svemirskoj postaji koja se zove "Tiangong" ("Nebeska palača"), bit će potrebno desetak lansiranja da dovrši montažu u orbiti. Trebala bi biti operativna 2022. godine.

Jednom kada bude gotova ostat će u orbiti 15 godina.

Nakon eventualnog povlačenja s Međunarodne svemirske postaje (ISS) poslije 2028. godine Tiangong bi mogla postati jedina ljudska postaja u Zemljinoj orbiti.

"Prvo ćemo prevesti potrebni prateći materijal, rezervne dijelove i opremu, a zatim našu posadu", rekao je direktor CMSA-e Hao Chun, kako ga je citirao China New.

Kina će se početi pripremati za slanje tri astronauta u svemir.

Službeni je Peking svom svemirskom programu dodijelio milijarde pokušavajući sustići pionire u istraživanju svemira Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

No, Kina je naišla na žestoke kritike Sjedinjenih Država i mnogih stručnjaka zbog potencijalno opasnog kršenja svemirskih pravila.

Ranije ovog mjeseca, Kina je svoj rover "Zhurong" uspješno spustila na Mars, postavši treća zemlja koja je uspješno sletjela s letjelicom na Crveni planet.

Očekuje se da će rover uskoro početi proučavati geologiju Marsa. Očekuje se da će provesti tri mjeseca fotografirajući i prikupljajući podatke na prostranoj ravnici lave na sjevernoj hemisferi.

30.05.2021. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno