« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NAPETOSTI IZMEĐU DVIJU SILA

Kina kritizira Amerikance zbog vojnih vježbi u spornom pojasu

Kinezi smatraju da je SAD loše odabrao trenutak za vojne vježbe u morskom pojasu za čiju se nadležnost spore Vijetnam i Filipini

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

SAD

Američka se vojska našla na udaru kineskih kritika nakon održanih vojnih vježbi u Južnokorejskom moru, javlja Hina. Zbog činjenice da su vježbe održane u morskom pojasu nad kojim je nadležnost još uvijek sporna, Peking je upozorio SAD da se upliće u ovaj problem.

Želi li SAD doista mir u Južnom kineskom moru, tada mora znati da je loše odabrao trenutak održavanja vojnih vježbi u toj regiji, rekao je Chen Bingde, načelnik Glavnog stožera Kineske narodne vojske.

"SAD je mnogo puta ponovio da ne želi biti umiješan u prijepor oko Južnog kineskog mora ... no sada šalje suprotan signal", rekao je Chen na konferenciji za novinare održanoj s američkim kolegom admiralom Mikeom Mullenom.

Kina se zadnjih mjeseci uplela u prijepor između Filipina i Vijentnama, dviju zemalja koje se međusobno optužuju za protuzakonito svojatanje morskog pojasa, potencijalno bogatog naftom i plin.

Peking je pozvao dvije vlade da prijepor riješe bilateralno, no kritičari takvo stajalište nazivaju strategijom "podijeli pa vladaj".

Filipini, koji pomorske vojne vježbe održavaju zajedno s američkom mornaricom, žele višestrane pregovore.

Područje Južnog kineskog mora svojataju Kina, Filipini, Malezija, Brunei, Vijetnam i Tajvan. Kina tvrdi da je njezin isključivi gospodarski pojas najveći: 1,7 milijuna kilometara četvornih.

Mullen je došao u četverodnevni posjet Kini u sklopu napora da dvije zemlje poboljšaju vojne odnose.

11.07.2011. 15:49:00
Novi komentar
nužno
nužno