« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZATVORILA SE PIPA

Amerikanci smanjili novčanu pomoć Pakistanu za 800 milijuna dolara

Odnosi dviju država sve su lošiji otkako su Amerikanci na teritoriju Pakistana ubili Osamu bin Ladena, a od sada im prestaju davati izdašnu novčanu pomoć

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Pakistan

,

Osama Pakistan

SAD ukida gotovo 800 milijuna dolara pomoći pakistanskoj vojsci, rekao je dužnosnik Bijele Kuće Bill Daley, prenosi Hina. Nakon što su Amerikanci napali skrovište i ubili Osamu bin Ladena, odnosi dvije države poprilično su se pogoršali.

"Očito je da su oni važan saveznik u borbi protiv terorizma. I sami su bili žrtvom ogromne količine terorizma", rekao je Daley u emisiji TV mreže ABC News "This Week".

"No, sada su poduzeli neke korake koji su nam dali razloga da pauziramo s dijelom pomoći koju smo davali njihovoj vojsci", dodao je.

On je potvrdio izvješće The New York Timesa od nedjelje "da oko 800 milijuna dolara u vojnoj pomoći i opremi, ili više od jedne trećine od više od dvije milijarde dolara godišnje američke vojne pomoći Pakistanu, može biti pogođeno", zbog zabrinutosti oko pakistanskog protjerivanja američkih vojnih instruktora, kao i zbog neučinkovitost Pakistana u borbi protiv militanata.

Napetosti između Washingtona i Islamabada u porastu su od uspješne američke operacije u svibnju protiv Bin Ladena, koji se skrivao u predgrađu glavnog grada Pakistana, a pakistanske dužnosnike je razljutio američki upad na njihov teritorij bez dopuštenja.

"To je složen odnos u vrlo teškom i složenom dijelu svijeta", rekao je Daley.

"Odnosi s Pakistanom su teški, ali s vremenom moraju proraditi. No dok ne prebrodimo te teškoće, mi ćemo zadržati dio novca američkih poreznih obveznika koji im je bio namijenjen", rekao je Daley.

Nezadovoljstvo s Pakistanom u američkom Kongresu kulminiralo je u lipnju, nakon vijesti da je pola tuceta Pakistanaca koji su bili ključni za misiju protiv Osame bin Ladena, zatvorila glavna pakistanska špijunska agencija ISI.

10.07.2011. 22:11:00
Novi komentar
nužno
nužno