« Iza ogledala
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MISTERIJA

Keopsova piramida ima još dvije tajne odaje?

Velika Piramida visoka je 146 metara i nazvana je po sinu faraona Snefrua, a ima do sada tri poznate odaje

Piramide i dalje skrivaju mnoge tajne
Piramide i dalje skrivaju mnoge tajne (Wikipedia)
Više o

Keopsova piramida

,

Velika piramida

,

skrivene odaje

,

ScanPyramid

Keopsova piramida u Gizi, jedno od sedam svjetskih čuda starog svijeta izgrađeno prije 4500 godina, oduvijek privlači pažnju ljubitelja misterija, a u zadnje vrijeme i teorija zavjere.

No, jednako tako njome su fascinirani i znanstvenici koji je ne prestaju proučavati, a izgleda da su upravo oni došli do novih spoznaja koje će potvrditi teorije zavjere ili ufologe, kako vam drago.

Naime, pokazalo se da bi Velika piramida mogla imati još dvije nepoznate skrivene odaje, priopćili su u subotu znanstvenici koji se koriste radiografijom kako bi temeljito proučili to veličanstveno zdanje.

U četvrtak je egipatsko ministarstvo za starine objavilo da su u piramidi sagrađenoj tijekom vladavine kralja Khufua (Keops na grčkom) modernom tehnologijom otkrivene "dvije anomalije" te da znanstvenici neumorno rade na istraživanju Velike piramide u Gizi kako bi se što preciznije odredila njezina svrha i veličina.

Inače, Velika Piramida visoka je 146 metara i nazvana je po sinu faraona Snefrua, a ima do sada tri poznate odaje te je kao i ostale egipatske piramide bila namijenjena kao faraonova grobnica.

"Sada možemo potvrditi postojanje 'praznine' iza sjeverne strane koja bi mogla biti u obliku barem jednog hodnika koji se proteže unutar Velike piramide", priopćili su znanstvenici koji vode istraživanje Operation ScanPyramid. Druga duplja je otkrivena na sjeveroistočnoj strani piramide.

Operacija ScanPyramid počela je u listopadu prošle godine u cilju potrage za skrivenim odajama u Keopsovoj i susjednoj piramidi Khafre u Gizi  te piramidama u Dahshuru, južno od Kaira.

U istraživanju se koristi termografija, mionska radiografija i 3D rekonstrukcija. To su, kako tvrde stručnjaci, sve neinvazivne metode. Mioni su, pojašnjavaju, vrst teških elektrona, slični X zrakama koje prodiru u tijelo i omogućuju slike kostiju, a mogu "proći kroz kamenje debljine više stotina metara prije nego se apsorbiraju".

16.10.2016. 15:44:00
Novi komentar
nužno
nužno