« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
BPA I DES

Kemikalije koje narušavaju endokrini sustav povezane s rakom dojke

Izloženost kemikalijama kao što je bisfenol A tijekom trudnoće povezana je s razvojem raka dojke kod potomaka u odrasloj dobi

rak dojke kemikalije endokrini sustav
rak dojke kemikalije endokrini sustav (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

kemikalije

,

Čiovo

,

Đorđe Vuletić

,

Darko Dakić

,

Kaikoura

,

Miljenko Ptiček

,

najskuplji grad

Studija objavljena u časopisu 'Hormones & Cancer' pokazala je kako je izloženost kemikalijama koje narušavaju endokrini sustav tijekom trudnoće povezana s većim rizikom od raka dojke. Riječ je o kemikalijama poput bisfenola A (BPA) i dietilstilbestrola (DES).

Takve kemikalije se proizvode isključivo u industrijske svrhe, a vrlo su opasne jer narušavaju biosintezu hormona, metabolizam i imunološki sustav ljudi i drugih živih bića.

Istraživanje pod vodstvom dr. Hugha Taylora s medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale provedeno je na miševima. Znanstvenici su trudne miševe izložili BPA ili DES kemikalijama i pratili potomke dok su odrasli. Kod potomaka u odrasloj dobi su mliječne žlijezde i dalje proizvodile visoke količine proteina EZH2 koji ima ulogu u regulaciji svih gena. Visoka razina tog proteina povezana je i s većim rizikom razvoja raka dojke kod ljudi.

Kako kaže dr. Taylor, ova studija naglašava važnost brige o izloženosti kemikalijama u našem okolišu koje narušavaju endokrini sustav, kao i potencijalnu potrebu praćenja žena koje su izložene tim kemikalijama.

23.05.2010. 14:59:00
Novi komentar
nužno
nužno