« Muškarci
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
KVANTITETA I KVALITETA

Kemikalija bisfenol A uzrokuje mušku neplodnost

Bisfenol A ili BPA je kemikalija koja se koristi za izradu plastike, a povezana je s manjim brojem i kvalitetom spermija

bisfenol A sperma neplodnost
bisfenol A sperma neplodnost (Shutterstock)
Više o

neplodnost

,

sperma

,

muška neplodnost

,

spermiji

,

Đorđe Vuletić

,

Kaikoura

Novo istraživanje pokazalo je da je kemikalija bisfenol A (ili BPA) povezana s manjom kvalitetom sperme. BPA se najčešće koristi za izradu plastike ili pakiranja hrane i pića i ljudi su mu najviše izloženi putem prehrane. 

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Reproductive Toxicology' proveli su znanstvenici sa Sveučilištia Harvard i Michigan, kao i iz bolnice u Massachusettsu.

>> SpermCheck - test kojim sami provjeravate svoju spermu

John Meeker, profesor na Sveučilištu Michigan i Russ Hauser, profesor s Harvarda, ispitali su spermu i urin 190 muškaraca u klinici za neplodnost i otkrili bisfenol A u 89 posto uzoraka. Muškarci s najvišim razinama bisfenola A imali su u prosjeku 23 posto nižu koncentraciju sperme

Ovi novi rezultati podudaraju se s prijašnji istraživanjem prof. Meekera i prof. Hausera koje je navelo da su razine određenih hormona povećane ili smanjene u odnosu bisfenol A, što pak uzrokuje slabiju proizvodnju i razvoj spermija.

11.08.2010. 00:52:00
Novi komentar
nužno
nužno