« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
MA DA?!

Kemija u mozgu određuje idealnog partnera

Izreka da među nekim parovima postoji kemija pokazala se potpuno točnom, tvrdi antropologinja Helen Fisher

Kemija se može gotovo opipati
Kemija se može gotovo opipati (Arhiva)
Više o

estrogen

,

testosteron

,

parovi

,

serotonin

,

dopamin

,

kemija

Kako znati hoće li vam veza biti sretna ili ćete propasti za tjedan dana? Ako je vjerovati antropologinji Helen Fisher, trebalo bi napraviti kemijsku analizu i sve će vam biti jasno.

Njena je teorija da ljubavne veze počivaju na finom odnosu dominantnih kemijskih spojeva u mozgu, tj. koji je hormon dominantan u vašem mozgu: dopamin, estrogen, serotonin ili testosteron.

Na temelju te ideje Fisher je razradila četiri tipa osobnosti - istraživač, graditelj, šef i pregovarač koji imaju osobine pod utjecajem dominantnog hormona.

Tako je pregovarač pod utjecajem estrogena, dominantno ženskog hormona kojeg ipak imaju i muškarci od kojih mnogi spadaju u ovaj tip osobnosti. To su kreativne, intuitivne i strpljive osobe, ljubaznog ponašanja koje znaju izraziti svoje osjećaje - jednom riječju, pravi diplomati u odnosima sa suprotnim spolom. Kako osvojiti pregovarača? Potaknite mu maštu ...

Šef je pod utjecajem testosterona, što daje realan pristup svemu u životu, odlučnost, izravnost i brzo donošenje odluka. Ambicija je snažno izražena u područjima koja su takvoj osobi zanimljiva, a njih nema mnogo. Zanimaju ih isključivo osobe jednakih ili barem jako sličnih sklonosti. Sampouzdan pristupa ga/nju osvaja bez problema. 

Graditelj je pod utjecajem serotonina, koji daje društvenost, ljubaznost i vještinu izgradnje odnosa. Uz to su tradicionalni i poštuju društvene norme. Moralnost je snažno izražena, ovisnici su o pravilima i pravi su zaštitnici svih osoba koje vole. Osvojiti graditelja nije teško - budite organizirani, uredni i mirni, poštujte planove i to je to.

Istraživači su pod utjecajem dopamina, znatiželjni i avanturističkog duha, stalo u potrazi za novim iskustvima. Njihova neumorna energija i kreativnost ne mogu se tek tako zauzdati jer ne vole rutinu, a obožavaju neovisnost. Da bi osvojili istraživača, morate biti zanimlijvi, spremni na sve i fleksibilni.

03.03.2014. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno