« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana
SAVJETI

Kava s mlijekom? Nikada!

Dodavanje mlijeka smanjuje antioksidativna svojstva polifenola kave, te stoga "dramatično smanjuje ili narušava zdravstvena svojstva takvih napitaka

Ovo preskočite obavezno...
Ovo preskočite obavezno... (Arhiva)
Više o

kava

,

mlijeko

Šalica kave omiljeni je dio jutarnje ili popodnevne rutine. Ipak, dodavanje mlijeka ovom toplom napitku moglo bi poništiti sve potencijalne zdravstvene prednosti, upozorio je neuroznanstvenik Robert Love.

Srećom, kava nije samo ukusan napitak, već se smatra da ima i niz zdravstvenih prednosti ako se konzumira umjereno. Međutim, Love je upozorio na uobičajenu naviku koja može umanjiti neke od zdravstvenih dobrobiti.

Govoreći u videu na TikToku, neuroznanstvenik je savjetovao: "Ako želite maksimalnu korist od kave, nikada u nju nemojte dodavati mliječne proizvode." Tvrdi da je kava najistaknutiji izvor polifenola.

"Kava je zapravo jedan od napitaka koji su najbogatiji polifenolima, a konzumiraju se u cijelom svijetu jer sadrži 214 miligrama ukupnih polifenola na 100 mililitara", istaknuo je.

Polifenoli u kavi korisni su za crijevne bakterije i mozak

Smatra se da polifenoli štite od razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti.

"Dakle, tamna boja kave je stvarno korisna za naše crijevne bakterije i naš mozak. No, kada svojoj kavi dodate mliječne proizvode, proteini u mliječnim proizvodima vežu se za polifenole u kavi i smanjuju apsorpciju", pojasnio je Love.

Dakle, kada svojoj kavi dodamo mliječne proizvode, bilo da se radi o običnom kravljem mlijeku ili vrhnju, to će vezati polifenole i smanjiti sposobnost našeg tijela da apsorbira te zdrave polifenole te izvuče korist iz njih.

Dodavanje mlijeka smanjuje antioksidativna svojstva polifenola kave

Njegov savjet poduprla je znanstvena recenzija iz 2019. koja je promatrala učinke kombiniranja mlijeka s nizom namirnica koje sadrže polifenole, uključujući kavu.

Istraživači su otkrili da polifenoli lako reagiraju s komponentama druge hrane s kojom se kombiniraju, što zauzvrat utječe na njihova nutritivna svojstva.

U pregledu je zaključeno da dodavanje mlijeka smanjuje antioksidativna svojstva polifenola kave, te stoga "dramatično smanjuje ili narušava zdravstvena svojstva takvih napitaka".

Koje su alternative mliječnim proizvodima?

Robert je preporučio mliječne alternative za upotrebu u kavi. "Možete dodati mlijeko bez mliječnih sastojaka, poput mlijeka od indijskih oraščića ili kokosovog mlijeka. Možete koristiti i MCT ulje, to mi je najdraže. Označava ulje triglicerida srednjeg lanca. To je kao kokosovo ulje na steroidima. Sjajno je za vaš mozak", preporučio je Love.

Tako svojoj kavi ne dodajemo štetni rafinirani šećer. Napitak je svejedno sladak i kremast, a opet dobivamo sve prednosti kave.

Međutim, posebna studija iz 2023. otkrila je da način na koji se polifenoli, koji se nalaze u kavi, vežu s aminokiselinom koja se nalazi u mlijeku, također može imati korisne antioksidativne i protuupalne učinke.

24.02.2024. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.02.2024. 17:30
    capuccino bolje
Novi komentar
nužno
nužno