« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 4 dana
SAVJETI

Kava je zdrava, ali kava-kava nije

Kava-kava je biljka koja potječe iz Južnog Pacifika, a njezini korijeni se tradicionalno koriste za pripremu napitka koji se povezuje s opuštanjem i blagim euforijskim osjećajem

Kava-kava je upitno zdrava... štoviše...
Kava-kava je upitno zdrava... štoviše... (Arhiva)
Više o

kava-kava

,

jutarnji napitak

U današnjem svijetu sve je više ljudi koji traže prirodne alternative za olakšavanje stresa, tjeskobe i nesanice. Jedan od takvih prirodnih dodataka koji je postao popularan je kava-kava (latinski naziv Piper methysticum).

Kava-kava je biljka koja potječe iz Južnog Pacifika, a njezini korijeni se tradicionalno koriste za pripremu napitka koji se povezuje s opuštanjem i blagim euforijskim osjećajem. Međutim, postoji niz ozbiljnih razloga zašto biste trebali razmisliti dvaput prije nego što se odlučite konzumirati kava-kava napitak.

Interakcije s lijekovima - kava-kava može interagirati s različitim lijekovima, uključujući lijekove za tjeskobu, depresiju, nesanicu i epilepsiju. Ove interakcije mogu dovesti do smanjenja učinkovitosti lijekova ili povećanja rizika od nuspojava. Stoga, ako uzimate bilo koji lijek, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti kava-kava.

Nedostatak dugoročnih istraživanja - iako su neka istraživanja sugerirala da kava-kava može pomoći u smanjenju tjeskobe i poboljšanju raspoloženja, postoje ograničeni podaci o dugoročnim učincima njegove upotrebe. Nedostatak dugoročnih istraživanja znači da ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako redovita konzumacija kava-kava može utjecati na zdravlje na duže staze.

Nepouzdana kvaliteta - kava-kava dodaci nisu regulirani na isti način kao lijekovi, što znači da kvaliteta proizvoda može varirati između različitih marki i proizvođača. Postoji rizik da proizvod koji kupite može sadržavati nečistoće ili neodgovarajuće koncentracije aktivnih tvari. To može dovesti do nepredvidljivih učinaka i većih rizika za zdravlje.

Potencijalne nuspojave - kava-kava može izazvati niz nuspojava, uključujući probavne smetnje, glavobolje, vrtoglavicu i suha usta. Najozbiljnija nuspojava kava-kava konzumacije je oštećenje jetre. Postoje izvještaji o slučajevima ozbiljnog oštećenja jetre povezanih s uzimanjem kava-kava dodataka, a neki su čak rezultirali potrebom za transplantacijom jetre. Zbog tih rizika, neki su europski i kanadski regulatori zabranili ili ograničili prodaju kava-kava proizvoda.

Ovisnost i zloupotreba - iako se kava-kava često smatra prirodnim sredstvom za opuštanje, dugotrajna konzumacija može dovesti do ovisnosti. Osobe koje redovito koriste kava-kava mogu razviti toleranciju prema njemu, što znači da će im trebati sve veće količine kako bi postigli isti učinak. Ovo može dovesti do zloupotrebe i ovisnosti o biljci, što može imati ozbiljne posljedice za fizičko i mentalno zdravlje.

Sve u svemu, iako se kava-kava može činiti primamljivim kao prirodna alternativa za smanjenje stresa i tjeskobe, važno je razmotriti rizike i nuspojave koje mogu pratiti njezinu konzumaciju. Oštećenje jetre, interakcije s lijekovima, ovisnost i nepouzdana kvaliteta proizvoda samo su neki od razloga zašto biste trebali izbjegavati kava-kava napitak. Prije nego što odlučite koristiti bilo koji dodatak, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste osigurali da je to sigurna opcija za vaše zdravlje. Postoji mnogo drugih metoda za upravljanje stresom i tjeskobom koje su bolje istražene i dokazane kao sigurne i učinkovite.

15.10.2023. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.10.2023. 09:13
    Kava je zdrava pa nije
Novi komentar
nužno
nužno