« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
HMM ;)

Kava ili čaj? Ili oboje?

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen genetikom, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature

Što vam je draže?
Što vam je draže? (Arhiva)

Kad pogledamo onako, jednostavno, vidjet ćemo da otprilike nešto manje ljudi na svijetu pije kavu, a druga malo veća polovica pije čaj... no, nije baš tako jednostavno.

Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

>> Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa >>

Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač.

Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

>> Koliko kalorija ima kava, a koliko čaj? >>

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori

01.10.2021. 18:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.10.2021. 19:15
    caj
Novi komentar
nužno
nužno