« Žene
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POLAKO S GUŠTIMA

Kava i Cola tijekom trudnoće? Da, ali u malim količinama

Velike količine kofeina ne izazivaju defekte na djetetu, ali povećavaju rizik od pobačaja o otežavaju začeće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

kofein

,

kava

,

folna kiselina

,

jod

,

cola

Dobra vijest za buduće trudnice: stručnjaci kažu da im je dozvoljeno piti do tri male šalice instant kave ili četiri limenke Cole dnevno. No, pri odlasku u obližnji kafić trebale bi se zadržati na jednom espressu ili cappuccinu dnevno. Bar tako tvrde Agencija za standard hrane u Australiji i Novom Zelandu u svojem novom vodiču za planiranje trudnoće i za trudnice.

Velike količine kofeina ne izazivaju nikakve defekte na djetetu, ali konzumiranje ogromnih količina može otežati ženama da zatrudne i mogu povećati rizik od pobačaja, a u nekim slučajevima djeca se rode s premalom tjelesnom težinom.

Juliett Potter, buduća majka, dala je svoje mišljenje o Vodiču za Daily Telegraph: „Znajući za ove nove podatke, vrlo rado bih se vratila na jednu kavu dnevno ili tjedno." Zatim je dodala kako misli da je važno imati na raspolaganju smjernice o ovakvim stvarima jer postoji mnogo krivih informacija o tome što bi trebalo jesti i piti, a što ne.

Agencija je također preporučila ženama koje nastoje zatrudnjeti da uzimaju folnu kiselinu i jod.

„Zdravstveni stručnjaci preporučaju svakodnevno uzimanje oko 400 mikrograma nadomjestaka mjesec dana prije i tri mjeseca nakon začeća kako bi se smanjio rizik od defekta neuralne cijevi poput spine bifide (rascjep kralježnice zbog kojega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine)", stoji u Vodiču.

21.01.2010. 10:55:06
Novi komentar
nužno
nužno