« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
AFGANISTAN

Karzai traži od NATO-a da objasni civilne žrtve

U većini slučajeva NATO tvrdi kako se radi o militantima ili osobama koje "predstavljaju prijetnju".

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

ISAF

,

civilne žrtve

,

David McKiernan

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ponovno je pozvao u subotu zapovjednika misije NATO-a u Afganistanu (ISAF), američkog generala Davida McKiernana da objasni smrt šest civila koje su ubile međunarodne snage u dva incidenta.

Ovo je drugi put u tri dana da je Karzai pokrenuo temu stradanja civila s McKiernanom. U četvrtak je američki general pozvan u predsjedničku palaču kako bi objasnio druge civilne žrtve.

Karzai već dugo ulaže pritužbe zbog smrti civila. Prošle je godine McKiernan uveo nova pravila djelovanja u svrhu smanjenja broja civilnih žrtava u Afganistanu, ali civili i dalje stradavaju, posebice u noćnim operacijama.

Karzaijev ured je priopćio da su međunarodne snage ubile tri civila u pokrajini Helmand u petak. ISAF je rekao da su tri osobe ubijene kada su njegove snage otvorile vatru na vozilo iz kojeg je izlazio muškarac koji je "predstavljao prijetnju".

Karzai je također izjavio da su tri civila, među kojima i jedna žena, ubijena i u pokrajini Logar, a snage NATO-a su priopćile da se radio o tri militanta te da su ubijeni u subotu tijekom operacije u Logaru. (hina/metro-portal)

19.04.2009. 15:08:27
Novi komentar
nužno
nužno