« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KAESONG

Južna Koreja prihvaća ponudu Sjeverne o dijalogu

Sastanak 21. travnja bit će prvi službeni kontakt između dviju Koreja nakon više od godinu dana.

(Getty Images)
Više o

pregovori

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kaesong

Južnokorejske vlasti u nedjelju su izvijestile da prihvaćaju ponudu susjedne Sjeverne Koreje u pogledu zajedničkog industrijskog projekta u industrijskom parku Kaesong na granici između dviju zemalja.

Sastanak, predviđen za 21. travnja, bit će prvi službeni kontakt između dviju Koreja nakon više od godinu dana. "Vlada prihvaća ponudu Sjeverne Koreje i predviđa razgovor u Kaesongu 21. travnja", rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje zadužen za odnose s Pjongjangom. Nije objavljeno o kakvim je točno razgovorima riječ.

Industrijski park Kaesong smješten je u istoimenom pograničnom sjevernokorejskom gradu. Njegovu je izgradnju financirao Seul, a otvoren je 2005. Ondje je zaposleno više od 39.000 stanovnika Sjeverne Koreje koje rade za 98 južnokorejskih tvrtki.

Dijalog između dviju susjednih zemalja, koje su i dalje službeno u ratu nakon sukoba od 1950. do 1953., pogoršao se nakon dolaska na vlast u veljači 2008. južnokorejskog predsjednika Leeja Myunga-baka. (hina/metro-portal)

19.04.2009. 15:03:15
Novi komentar
nužno
nužno