« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OPTUŽBE

Karzai: Amerikanci ne surađuju dovoljno u istrazi pokolja

Rastorojeni američki vojnik prošle je nedjelje ubio 16 seljana na jugu Afganistana, među kojima devetero djece

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

ISAF

SAD ne surađuje dovoljno kako bi se u potpunosti istražilo nedavno masovno ubojstvo afganistanskih civila, izjavio je predsjednik Afganistana Hamid Karzai, prenosi Hina. Karzai je doveo u pitanje i tezu da je zločin počinio samo jedan vojnik.

"Zapovjednik vojske izvijestio me je da afganistanski istražitelji na američkoj strani nisu naišli na suradnju kakvu su očekivali. Stoga ćemo postaviti brojna pitanja, i to vrlo glasno i jasno", rekao je Karzai novinarima u svome uredu.

Rastorojeni američki vojnik prošle je nedjelje ubio 16 seljana na jugu Afganistana, među kojima devetero djece, zbog čega su napetosti između lokalnog stanovništva i pripadnika ISAF-a narasle do usijanja

Karzai se susreo s seoskim starješinama i obiteljima žrtava masakra, a u znak sućuti odjenuo je crnu odjeću na početku dvodnevnih razgovorima o tom teškom zločinu.

Čini se da je podupro sumnje seljana kako jedan napadač nije mogao sam ubiti toliko ljudi na različitim i udaljenim lokacijama.

"Oni vjeruju da to nije učinio jedan čovjek. U jednoj obitelji ubijene su osobe u četiri sobe, ubijeni su žena i djeca, i potom su prebačeni u jednu prostoriju i zapaljeni. To jedan čovjek nije mogao napraviti", rekao je Karzai.

Dok traje nekoliko odvojenih istraga koje provode afganistanske vlasti i SAD, otkriće da je u masakru sudjelovalo više vojnika imalo bi katastrofalan utjecaj na NATO i nanijelo težak udarac zapadnim čelnicima koji moraju predati kontrolu nad zemljom Afganistancima prije povlačenja većine stranih vojnika 2014.

Karzai je u četvrtak u Kabulu rekao američkom ministru obrane Leonu Panetti da njegova vlada želi već 2013. preuzeti kontrolu nad sigurnosnim pitanjima u zemlji, a ne krajem 2014. godine kako je predviđeno planom povlačenja ISAF-a.

Iz priopćenja iz Karzaijeva ureda saznalo se i da je afganistanski predsjednik od Panette zatražio da se međunarodne snage, od kojih su dvije trećine američki vojnici, povuku iz afganistanskih sela i premjeste u svoje glavne baze.

16.03.2012. 17:20:56
Novi komentar
nužno
nužno