« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
H1N1?

Karlovački učenici sa simptomima gripe izostali s nastave

U Karlovačkoj županiji dosad su potvrđena 24 slučaja svinjske gripe, a osobe sa simptomima dužne su javiti se liječniku

(Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

Ivan Vučić

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

učenici Karlovac

,

Boško Milanković

,

Nedjeljko Strikić

Pošto je prošlog tjedna potvrđena gripa virusa H1N1 u 20 pacijenata iz ozaljskoga Centra za rehabilitaciju, jučer i danas na nastavu nije došlo 35 učenika Osnovne škole "Banija" u Karlovcu sa simptomima gripe, rečeno je danas na konferenciji za novinare zdravstvenog stožera Karlovačke županije, s napomenom da se poduzimaju daljnje mjere zaštite stanovništva i informiranja o ponašanju u slučaju bolesti.

Župan Ivan Vučić, ravnatelj županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Boško Milanković i ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nedjeljko Strikić rekli su da je na sjednici stožera prije konferencije za novinare zaključeno da su se osobe sa simptomima gripe, ponajprije povišenom temperaturom, glavoboljom, kihanjem i kašljem, kostoboljom i malaksalošću, dužne javiti obiteljskom liječniku ili pedijatru kako bi se podaci o broju oboljelih i kretanju bolesti mogli kontrolirati.

U Karlovačkoj županiji tzv. svinjska gripa pojavila se 3. srpnja i dosad su potvrđena 24 slučaja, svi s blagom kliničkom slikom, bez potrebe da se itko liječi u bolnici.

Unatoč tome, stožer i bolnica su se pripremili da se može izolirati veći broj bolesnika ako, kako je rekao Strikić, virus ojača i postane agresivniji.

Milanković je podsjetio na mjere zaštite i ponovio kako preventivnog učinka od uzimanja tamiflua ili bilo kojeg drugog lijeka nema. Također je istaknuo da osobe koje imaju druge bolesti, primjerice dijabetes, krvožilne bolesti ili probleme s disanjem, trebaju izbjegavati dodir s oboljelima.

Župan Vučić izvijestio je da je žpanija financirala tiskanje deset tisuća letaka s informacijama o novoj gripi i načinima zaštite jer, kako je rekao, osim zdravstvenih razloga, ne bi bilo dobro da se masovno izostaje s nastave ili radnih mjesta jer bi to štetilo i stjecanju znanja i gospodarstvu. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 12:38:59
Novi komentar
nužno
nužno