« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
tresla se brda...

Karamarko tvrdi da će uskoro riješiti slučajeve Hodak i Pukanić

Karamarko: nakon svakih izbora treslo se pola policijske strukture

Fotografija vijesti
Više o

MUP

,

Ivo Pukanić

,

Tomislav Karamarko

,

Ivana Hodak

,

ubojstvo Ivane Hodak

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

soa

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako će se iduće godine nastaviti depolitizacija i profesionalizacija policije kako bi se spriječilo loše djelovanje politike i okolnosti da se uoči svakih izbora i nakon njih "zbog mogućih promjena trese pola policijskih struktura".

"Normalno je da su ministri i državni tajnici podložni politici, ali profesionalna jezgra se mora zaštititi i ne smije biti tektonskih poremećaja", kazao je Karamarko u intervjuu Hrvatskom radiju.

Po njegovu mišljenju utjecaj politike bio je vidljiv na "srednjim i nižim razinama", gdje su lokalne vlasti nastojale utjecati na policijski sustav. Ocijenio je da više nema problema u suradnji Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) i MUP-a te da je SOA u vrijeme kad joj je on bio na čelu, policiju neprestano opskrbljivala informacijama, no, po njegovu mišljenju, problem je bio unutar MUP-a.

Izrazio je zadovoljstvo MUP-ovim proračunom za iduću godinu, iako će, kako je rekao, zbog gospodarskog stanja neke stvari, poput projekta novih odora i poboljšanja statusa policajaca, morati pričekati druga vremena.

Ustvrdio je da je protekla godina dijelom bila dramatična zbog teških kaznenih djela koja su uznemirila građane, kao što su ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, nakon čije likvidacije je i imenovan ministrom.

Smatra da će policija riješiti ubojstvo te mlade odvjetničke vježbenice. "Obrada ide u pravom smjeru, no teško je reći hoće li završiti za tjedan, mjesec ili dulje", kazao je te dodao kako očekuje da će se riješiti i neka "stara mafijaška ubojstva".

Kao i u nedavnu intervjuu za tisak nije želio otkriti koja je bila uloga hrvatskih obavještajnih službi u otkrivanju haaškog optuženika generala Ante Gotovine. Kazao je da bi to s njegove strane bilo neprofesionalno.

Nedavno provedenu akciju "Šok", u kojoj je u Zagrebu uhićeno, pa pušteno nekoliko osoba koje su godinama povezivane s organiziranim kriminalom, opisao je kao "proaktivnu i preventivnu". "Po mnogo čemu ta je akcija u nas bila novost. Želimo da policija prevenira događaje, a ne da za njima trči", kazao je.

Karamarko je na kraju objasnio da je privatnu tužbu protiv dvojice blogera Željka Peratovića i Domagoja Margetića podnio kako bi zaštitio svoje dostojanstvo od, po njegovoj ocjeni, neargumentiranih optužaba na svoj račun, kao što je primjerice da je opstruirao istragu ubojstva haaškog svjedoka Milana Levara u Gospiću.

Ako oni imaju pravo objavljivati stvari koje nijedan normalan građanin ne bi trpio, onda i ja imam pravo pokrenuti građansku parnicu protiv njih, kazao je Karamarko.

22.12.2008. 17:43:14
Novi komentar
nužno
nužno