« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
INDUSTRIJSKA KEMIKALIJA

Kancerogeni krom nađen u vodovodima 31 grada u SAD-u

Ekološka skupina koja je analizirala vodu za piće u 35 gradova diljem SAD-a, utvrdila je da vodovod u 31 gradu sadrži vjerojatno kancerogeni heksavalentni krom

Heksavalentni krom nađen je u vodovodima 31 od 35 ispitanih gradova
Heksavalentni krom nađen je u vodovodima 31 od 35 ispitanih gradova (Shutterstock)
Više o

SAD

,

vodovod

,

voda

,

kancerogeni krom

Istraživanje, koje će u ponedjeljak objaviti Radna skupina za okoliš (EWG), prva je nacionalna analiza prisutnosti heksavalentnog kroma u vodi za piće koja će biti predočena javnosti, izvijestio je The Washington Post.

Studija je objavljena u trenutku kada Agencija za zaštitu okoliša (EPA) razmatra treba li odrediti ograničenja za heksavalentni krom u vodi iz slavine. Agencija proučava taj teški metal otkako ga je 2008. Nacionalni program za toksikologiju, dio Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), označio kao "vjerojatno kancerogen".

Američka savezna vlada ograničava iznos "ukupnog kroma" u vodi za piće i zahtijeva da gradske vodoopskrbe provode ispitivanja, ali to uključuje i trovalentni krom, mineral koji ljudi trebaju za metabolizam glukoze, kao i heksavalentni krom, metal koji izaziva rak kod laboratorijskih životinja.

Kalifornija, koja među 50 američkih saveznih država prednjači u zaštiti okoliša, 2009. je poduzela prve korake u ograničavanju količine heksavalentnog kroma u vodi za piće, predlažući "javnozdravstveni cilj" za sigurnu razinu od 0,06 dijelova na milijardu. Prihvati li Kalifornija zakonom tu granicu, bit će prva u SAD-u.

Heksavalentni krom bio je uobičajena industrijska kemikalija do ranih devedesetih, a još se koristi u nekim industrijama, za kromiranje i proizvodnju plastike i boja. Također može ući u podzemne vode iz prirodnih rudnih ležišta. Novim istraživanjem, heksavalentni krom nađen je u vodovodima 31 od 35 ispitanih gradova, a u 25 u razinama iznad one koju predlaže Kalifornija.

Najviša razina utvrđena je u Normanu, u Oklahomi, 200 puta iznad one koje predlaže Kalifornija, dok je u Washingtonu i njegovom predgrađu Bethesdi, razina 0,19 dijelova na milijardu, tri puta viša od razine koja je cilj u Kaliforniji. Gradovi u istraživanju su birana mješavina velikih i malih zajednica, uključujući mjesta čije su vodoopskrbe već utvrdile visoke razine "ukupnog kroma".

"Ta je kemikalija bila u tako širokoj uporabi u tako puno industrija diljem SAD-a da me ne izneneđuje", izjavila je Erin Brockovich, čija je borba u ime stanovnika Hinkleya, u Kaliforniji, protiv tvrtke Pacific Gas & Electric (PG&E), postala temom filma iz 2000. U tom je slučaju, PG&E optužen za 30-godišnje ispuštanje heksavalentnog kroma u gradske podzemne vode. Tvrtka je pristala isplatiti 333 milijuna dolara odšteta za više od 600 oboljelih građana i očistiti zagađenje. "Naša gradska vodocrpilišta su u opasnosti diljem SAD-a. To je kemikalija koju treba regulirati", rekla je Brockovich za Post.

Za heksavalentni krom se dugo znalo da izaziva rak pluća kada se udiše, no znanstvenici su tek nedavno našli dokaze da izaziva rak kada se proguta. Kod laboratorijskih životinja povezivan je s oštećenjem jetre i bubrega, kao i s leukemijom, rakom želuca i drugim karcinomima. (hina/metro-portal)


20.12.2010. 11:40:52
Novi komentar
nužno
nužno