« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Kakvu školsku torbu kupiti

Preveliko opterećenje torbom koja visi na ramenima može dovesti do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima te zamora vratne i leđne muskulature

Kakvu torbu trebaju školarci?
Kakvu torbu trebaju školarci? (FreeDigitalPhotos)
Više o

učenici

,

savjeti

,

đaci

,

školska torba

Školska torba muka je svih roditelja na početku školske godine - uvijek treba nova, fensi i slično, no istovremeno treba paziti na to da ne utječe loše na zdravlje preopterećenog školarca. Stoga, evo par savjeta kako odabrati odgovarajući školsku torbu.

Tjelesna je masa djeteta pri upisu u prvi razred od 19 do 28 kg (90% djece u dobi od 6,5 godina ima tu tjelesnu masu). To znači da djeca jednake kronološke dobi imaju vrlo različite tjelesne mase i da će školska torba s masom od 2 do 3 kg za jedno dijete biti iznimno teška, a za drugo podnošljiv teret.

Usporedbe radi, ako bi odrastao čovjek s masom od 70 kg nosio teret težak 15% svoje tjelesne mase, to bi iznosilo 10,5 kg. Takvo je opterećenje preveliko i za odraslu osobu, a pogotovo za dijete.

Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje i za djecu koja imaju između 6 i 7 godina ne bi smjelo iznositi više od 5 do 10% njihove tjelesne mase. Dijete ponekad uopće ne može nositi torbu i potreban mu je pratila. Očekuje se da dijete koje je krenulo u školu može nositi torbu i ići u školu samostalno.

Ako dijete nosi pretežak teret, teško će hodati i brže će se zamarati.

Preveliko opterećenje torbom koja visi na ramenima može dovesti do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima te zamora vratne i leđne muskulature.

Dugoročno, zbog prevelikog i nepravilnog opterećenja, muskulatura će se brže zamarati i dijete će to osjećati kao brži gubitak mišićne snage, bol u mišićima ili "bol u kostima".

Zapravo je riječ o bolu u području hvatišta mišića za kost uzrokovanoj prevelikim opterećenjem.

Zamor muskulature, osobito leđne, može dovesti do nepravilnog držanja, a to samo još pogoršava stanje i pojačava zamor i bolnost muskulature.

Naramenice torbe trebaju biti dovoljno široke, kako se ne bi utisnule u ramena, ali ne preširoke kako ne bi pritiskale pazušne jame i na taj način sprječavale uredan krvni protok kroz velike krvne žile koje prolaze ramenima i nadlakticom.

Veličina i oblik torbe treba biti takav da torba ne "sjedi" na debelom mesu djeteta i da ih pri hodu ne udara po leđima.

Prevelika torba kojoj je težište vrlo nisko može pogodovati padu djeteta na leđa ili ako je težište visoko na vratu padu prema naprijed.

Torba treba biti napravljena od nepromočivog materijala i imati "mačje oči" ili svijetleće trake kako bi dijete u sumrak ili navečer bilo uočljivo.

Pri kupnji torbe potrebno je torbu isprobati i procijeniti odgovara li vašem djetetu.

Roditeljima se preporučuje da uz pravilnu prehranu potiču djecu na boravak u prirodi i na tjelesnu aktivnost koja odgovara dobi, razvoju i snazi djeteta, kako bi ojačali muskulaturu i opće tjelesno zdravlje.

Time će i lakše udovoljiti svim zahtjevima škole, pa tako i nošenju školske torbe.

06.09.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno