« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EH, DA ...

Kakvi su zapravo hrvatski muževi? Katastrofa... :)

To su 'Rvati - tek 7 posto muškaraca pegla, 9 posto njih pere rublje, 10 posto ih kuha samostalno, a 11% pomaže u pranju posuđa.

Hrvati su zapeli u mračnom srednjem vijeku
Hrvati su zapeli u mračnom srednjem vijeku (Shutterstock)
Više o

brak

,

muž

,

kućanski poslovi

Ravnopravnost spolova u Hrvatskoj još uvijek je negdje u kamenom dobu (iako ni to nije baš sigurno, jer je tada u većini zajednica na vlasti bio matrijarhat), a tu su poraznu činjenicu pokazali egzaktni podaci.

Naime, istraživanje o rodnoj nejednakosti u kućanskim poslovima Instituta Ivo Pilar pokazalo je kako su se Hrvati popravili u odnosu na devedesete, ali pomagati u kući i dalje ne volimo. Samo 7% muškaraca pegla i samo 11% pere suđe, a 90% misli da je kuhanje isključivo ženski posao

Većina se nema s čime ni pohvaliti - istraživanje o podjeli kućanskih poslova  
pokazalo je da hrvatski muževi sudjeluju puno više nego u devedesetima, ali njih 80% i dalje ne sudjeluje nikako.

"Muškarci u nešto većem postotku sudjeluju u poslovima kao što je recimo kupovina hrane ili kuhanje, a manje u poslovima koji su rutinski i obavljaju se svakodnevno...Nekada su muškarci sudjelovali u tim poslovima u vrlo niskim postocima, isključivo kad je bilo u pitanju pečenje mesa na roštilju, sve ostalo isključivo žene", izjavila je Inga Koludrović - Tomić, autorica istraživanja.

Trenutna je podjela ovakva: tek 7 posto muškaraca pegla, 9 posto njih pere rublje, 10 posto ih kuha samostalno, a 11% pomaže u pranju posuđa.

"Muškarci kuhaju, to se smatra kreativnim poslom, jedino što još rade je pomaganje sa suđem, ali isključivo brisanje suđa", rekao je Mirko Petrić, autor istraživanja.

Slovenci su nešto bolji, njih kuha 17% posto, ali zato u Bosni i Hercegovini - tek 5 posto. 

Iako rezultati pokazuju da su muške i ženske sfere i dalje čvrste, empirija ublažava razlike... 21 posto očeva vodi djecu u školu, 15% u park na igranje, a 10 posto ih uči s djecom.

Iako u drugim zemljama to roditelji rade zajedno - u Hrvatskoj, pokazuju rezultati, djecu vode muškarci sami jer ženama ne žele predati - ključeve od auta.

"Ono što muškarci u Hrvatskoj najviše vole je voditi djecu u školu i na igru, tu su najbolji rezultati", dodaje Petrić. 

Pranje toaleta i ostale malo ozbiljnije poslove nisu ni ubrojili u istraživanje, ali situacija nije crna. I u najrazvijenijim zapadnim zemljama žene obavljaju 70 posto kućanskih poslova - same.

Zabrinjavajuće je jedino to što, upozoravaju sociolozi, mlađe generacije pokazuju više konzervativizma nego njihovi roditelji.

11.04.2017. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno