« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
PROBLEMI

Kakvi se poslovi traže u Njemačkoj?

Manjak stručnih radnika u Njemačkoj se povećao, a posebni nedostatak se osjeća u građevinskom sektoru, ali i u sektorima obrazovanja i zdravstva

Što se traži?
Što se traži? (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

poslovi

"Prošle godine je u prosjeku na 201.411 otvorenih radnih mjesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom", stoji u izvješću Instituta njemačkog gospodarstva.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primjetan tijekom pandemije koronakrize.

Manjak radnika je osobito akutan u sektoru građevinarstva, a nedostaje i vodoinstelartera te montera centralnog grijanja. Manjak je primjetan i pri obrazovanju za ova zanimanja.

 

Javni servis ARD javlja kako postoji zabrinutost da bi manjak stručnih radnika mogao usporiti politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoga poduzeća nisu u stanju ispuniti narudžbe klijenata koje žele ugraditi solarne ćelije ili toplinske pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. u sektorima koji su presudni za prelazak na obnovljive izvore energije moglo nedostajati 440.000 radnika.

Prema izvješću IW-a, manjak radnika se ne osjeća samo u zanatskom nego u obrazovnom i zdravstvenom sektoru.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u sljedećih pet godina u sektoru predškolskog odgoja moglo nedostajati 200.000 te u sektoru školskog odgoja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

27.06.2022. 18:54:00
Novi komentar
nužno
nužno