« Život
objavljeno prije 8 mjeseci i 1 dan
STVARNO?

Kakva je moć prave putovnice?

Zašto neki mogu putovati svijetom bez problema i birokratskih prepreka, a drugi ne? Vlasnici hrvatske putovnice bez vize mogu u 118 zemlja, a najlakše je državljanima Singapura

Vrijedi li što?
Vrijedi li što? (Arhiva)
Više o

putovanja

,

putovnica

Putovati u inozemstvo? S nekim putovnicama to nije nikakav problem, s drugima nije tako jednostavno. Dok neki bez dodatnih procedura putuju u neku stranu zemlju, drugi se bore s dugotrajnim postupkom dobivanja vize. Zašto je to tako?

Primjerice, za njemačke državljane je ulazak u Kambodžu prilično lak. U veleposlanstvu te zemlje u Berlinu možete zatražiti turističku vizu koja vrijedi 30 dana, ako imate putovnicu koji vrijedi još najmanje šest mjeseci i platite 40 eura. Alternativno, Nijemci mogu podnijeti zahtjev za 30-dnevnu turističku vizu online za samo 33 eura, s rokom obrade od tri dana. Još je lakše ako osobe s njemačkom putovnicom lete u Kambodžu i dobiju vizu po dolasku u zračnu luku.

Potpuno drugačija situacija je kada kambodžanski državljani žele putovati u Njemačku. Oni moraju dostaviti potvrdu da dolaze na nečiji poziv, izvode s bankovnog računa za posljednjih šest mjeseci, dokaz o prihodima i imovini, kao i niz drugih osobnih dokumenata. Zahtjev za vizu košta preračunato oko 80 eura. „Postavljaju ti nekoliko pitanja i ako misle da si u redu i uvjerljiv, daju ti vizu", kaže za DW Arun, sredovječni Kambodžanin koji je želio ostati anoniman. Arun je već prošao čitavu proceduru i dobro je upućen u podnošenje zahtjeva za vizu. Kako onda objasniti ovako veliku razliku? Jedan od razloga za to je gospodarska situacija u nekoj zemlji.

S hrvatskom putovnicom u 176 zemalja bez vize

Henley & Partners, vodeća svjetska konzultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, i Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) redovito rangiraju najjače i najslabije putovnice na svijetu. Oni procjenjuju broj destinacija na koje njihovi vlasnici mogu putovati bez vize ili s vizom. Singapurska putovnica je ocijenjena kao najbolja - s njom možete bez vize ući u 193 zemlje. Njemačka putovnica isto nije loša - ako ju imate, ne trebate vizu za 190 zemalja.

Kada je pak riječ o putovnicama država nastalih na području bivše Jugoslavije, najbolje stoji Slovenija. Njezini državljani mogu bez vize u 184 zemlje. S hrvatskom putovnicom bez vize možete putovati u 176, a sa srbijanskom u 138 zemalja. Slijede Sjeverna Makedonija i Crna Gora sa slobodnim ulaskom u 125 odnosno 124 zemlje, dok je državljanima Bosne i Hercegovine omogućeno bezvizno putovanje u 118 zemalja. Najgore plasirano je Kosovo. S njegovom putovnicom bez vize može se ući u samo 42 zemlje.

Henley & Partners pišu da su „zemlje spremnije otvoriti svoje granice građanima iz bogatijih zemalja zbog vjerojatno veće ekonomske koristi od njihovog dolaska u obliku trgovine, turizma i investicija". Istovremeno ova konzultantska kuća zaključuje da vlasnici putovnica iz zemalja s „visokom stopom siromaštva i gospodarske nestabilnosti [...] postoji veliki rizik da će prekoračiti rok na koji je izdana viza".

I Arun to dobro zna: „Kambodža je siromašna zemlja, tako da moja putovnica nije toliko jaka." I zaista, prema Henley & Partnersu kambodžanska putovnica je jedna od najslabijih na svijetu: s njom bez vize možete ući samo u nekih 50 zemalja.

Nova putovnica, nova sreća

Muhamed, novinar iz Berlina koji također želi ostati anoniman, iskusio je što znači novo državljanstvo. Ranije je imao pakistansku putovnicu, koja je prema Henley & Partnersu četvrti najslabiji putni dokument na svijetu, jer omogućava bezvizni ulazak u samo 32 zemlje. No nedavno je Muhamed dobio njemačko državljanstvo.

„S pakistanskom putovnicom sam uvijek morao prolaziti kroz kompliciran i dug proces dobivanja vize i uvijek je postojao rizik da zahtjev bude odbijen", priča Muhamed za DW. „A kada putujete u neke zemlje, posebno na Bliski istok, morate čekati u posebnom redu i trpjeti kojekakva pitanja."

Budući da sada ima njemačku putovnicu, putovanja su mu postala lakša. „Jasno osjećam razliku", kaže Muhamed. „Moram se samo prijaviti za vizu za nekoliko zemalja i mogu lako putovati na mnoge destinacije."

Putovnice na prodaju

Zbog toga su neke putovnice posebno popularne. U prošlosti su neke članice EU-a dozvoljavale državljanima trećih zemalja „kupovanje" njihove putovnice ako bi uložili velike iznose u gospodarstvo.

Mnogi od ovih propisa se postepeno ukidaju zbog političkog pritiska u Europi, ali sve više zemalja na Bliskom istoku nudi kupovinu putovnica. Ali nisu jedini.

Roland Papp iz Transparency Internationala (TI), nevladine organizacije za borbu protiv korupcije, kaže da je Malta sada jedina zemlja u EU-u koja još "daje putovnice za investicije". "Moramo razmisliti što kupovina putovnice govori o našoj demokraciji. Možete kupiti određena prava ako ste dovoljno bogati, ali je teško ako nemate novaca", kaže Papp. „Obični ljudi koji žele dobiti državljanstvo moraju proći kroz vrlo komplicirani birokratski proces."

 

Piše: Benjamin Restle/DW
02.09.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno