« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
STVARNO?

Kako zapravo trebamo prati veš?

Odjeća koja je oprana hladnijom vodom sačuvala je boju i izgubila manje mikrovlakana od odjeće oprane u toplijoj vodi na duljem programu

Malo se informirajte :)
Malo se informirajte :) (Arhiva)
Više o

pranje rublja

Da bi rublje zaista bilo čisto moramo ga prati na najmanje 60 Celzijevih stupnjeva ili je to zabluda?

U studiji objavljenoj u časopisu Dyes and Pigments stoji da snižavanje temperature i ciklusa pranja ima veliki pozitivni utjecaj na okoliš, a ne utječe na kvalitetu pranja. Štoviše, istraživanje je pokazalo da pranje odjeće u hladnoj vodi produljuje njezino trajanje.

Znanstvenici su testirali učinke pranja u dva ciklusa. U prvom je rublje prano na 40 Celzijevih stupnjeva, 85 minuta, a u drugome 30 minuta na 25 Celzijevih stupnjeva. Pokazalo se da je odjeća koja je oprana hladnijom vodom sačuvala boju i izgubila manje mikrovlakana od odjeće oprane u toplijoj vodi na duljem programu.

"Topla voda je pregruba za tkanine. Vlakna prije gube elastičnost, a odjeća formu. 
Odjeća ispušta mikrovlakna pri svakom pranju i ona čine više od trećine sve plastike koja dospije do oceana", upozorava dr. Richard Blackburn

Dodaje i kako se mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih materijala nalaze u moru u još većem broju. Pranje odjeće u hladnoj vodi čuva njezinu postojanost, novac i okoliš. 

20.01.2020. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno