Kako uzgajati začinsko bilje
Većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane, po prilagodite berbu rastu biljke
Pravilo za branje začinskog bilja je da što više berete, više će rasti. Osim toga, većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane. Ali imajte na umu da uvijek prilagodite berbu obrascu rasta biljke. Na primjer, listove bosiljka treba redovito brati, a cvjetne pupove odstraniti.
Začini koji najbolje rastu u posudama
Prilikom odabira biljke za sadnju, razmislite koje začine najviše koristite u kuhinji i koji vam najčešće trebaju u pripremi jela.
U nastavku se nalaze neki od najčešće uzgajanih začina koji uspješno uspijevaju u posudama na kuhinjskom prozoru.
Bosiljak - godišnje biljka toplog vremena i uspijeva kada se uzgaja u loncima i na prozorima. Mnogi se vrtlari bore s uzgojem, ali ako mu omogućite dobro drenirano tlo i puno sunca, nećete imati problema s uzgojem. Kao i većina začina, bosiljak dobro reagira na čestu berbu i nastavit će poticati svježi rast svakim kidanjem listića. Nema sumnje da je jedno od najboljih biljaka za uzgoj začina u posudama. Obavezno uklonite sve cvjetne pupoljke koji se pojave, jer jednom kada bosiljak počne cvjetati, okus lišća je lošiji.
Metvica - postoji toliko sjajnih vrsta metvice da možete čak posaditi i nekoliko različitih sorti u jednu veću posudu. Listove možete dodavati u ljetna pića, voćnu salatu, a suhe koristit za pripremu zimskog čaja. Menta voli obilnu vlagu i bogato tlo, a i odličan je borac protiv lošeg zadaha.
Origano - sitni listovi origana prepuni su okusa i pogodni su za pripremu domaćih pizza i bruschetta. Grčki origano ima najbolji okus za kulinarsku upotrebu, pa ako imate priliku, odaberite sortu koja će najbolje mirisati.
Peršin - ako uzgajate bosiljak, možete mu dodati i peršin. Jedinstvena tekstura lišća kovrčavog peršina također ga čini odličnim partnerom za sadnju ukrasnih biljaka poput geranija, petunija i drugih ljetnih cvjetova. Peršin se vrlo lako uzgaja, ali poput metvice, traži redovitu vlagu i prihranu.
Ružmarin - drvenasti grm s aromatičnim, igličastim lišćem koji dodaje određenu dubinu ukusa pečenom krumpiru i jelima od piletine. Postoje mnoge sorte ružmarina, a većina raste uspravno. Pripazite da ga ne zalijevate previše jer ne voli stalnu vlagu.
Timijan - jedan od najboljih začina za vrtlarenje u posudama. Ne treba stalno održavanje, otporno je na sušu i ne zahtjeva stalno zalijevanje. Za kulinarsku upotrebu probajte engleski timijan koji ima raznobojne žute i zelene listove te jak miris i okus limuna.
Novi komentar